Ajánló

Odanézz anya, ott megy a Huba! – Járd körül a világot egy kedves baráttal!

Nemrég, egy napsütéses hétvégi napon a Városligetben kirándultunk a kisfiammal. Sétálgattunk, néztük a tóban úszkáló kacsákat, amikor egyszer csak az égre mutatva felkiáltott: „Nézd anya, ott megy a Huba!”

Bevallom, kellett néhány másodperc, amíg sikerült megfejtenem az ő gyermeki gondolkodását, és rájöttem, ő bizony a nemrég beszerzett, káprázatos részletességgel megrajzolt mesekönyvre, a „Hol laksz Hubára” asszociál, amikor a fák közül előbukkant a Városliget régi-új szenzációja, a piros-fehér csíkos színekben pompázó hőlégballon.

– Tényleg! Pont olyan, mint amivel a Huba és az a kutyus utazik a mesében! Hogy is hívják a fehér kutyust? – kérdeztem. – Jaj anya, miért nem figyelsz? Akita kapitány!” – jött a dorgáló felelet.

Hazaérve persze sejthetitek, hogy mi volt az első, ami lekerült a polcról: legalább ötször meséltük el a rímekben bővelkedő, kedves kis történetet, és ha lehet, még vagy ötvenszer húztuk végig az ujjunkat a könyv végén található térképen, hogy képzeletben mi is együtt repülhessünk Hubával és megannyi izgalmas helyre jussunk el azzal a bizonyos hőlégballonnal. Akita kapitány ugyanis nem másra vállalkozik, mint hogy segítsen alaposan eltévedt, újdonsült útitársának, Hód Hubának hazatalálni.

A „Hol laksz Huba?” egy aprólékosan megrajzolt böngésző, amit én korosztálytól függetlenül jó szívvel ajánlok mindenkinek, szerintem ugyanis a totyogóktól a felnőttekig, mindenki órákig tudna gyönyörködni a szebbnél-szebben kidolgozott és mókás ötletekkel teletűzdelt illusztrációban.

Számomra a legviccesebb az Afrikában telelő, napszemcsit viselő gólya, akinek a fészkében Huba és Akita felhörpintenek egy kis teát, mielőtt folytatnák hosszúra nyúlt útjukat. Nem is szaporítom tovább a szót, talán még csak annyit mondok: ha szerettétek a Tesz-Vesz várost, akkor a Hol laksz Huba szinte biztos, hogy az új kedvencetek lesz.

 

Magnus Weightman – Hol laksz Huba?

(Móra Könyvkiadó, 2022.)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: könyvajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás