Ajánló

„Rossz társaságba keveredni, és leugrani a tetőről” – miért hoznak hibás döntéseket a serdülők?

A serdülőkorral gyakran társítunk olyan kifejezéseket, mint a lázadás, a vagánykodás, az ellenállás. Belépve ebbe a kritikus fejlődési szakaszba a fiúk rögtön kitűrik az ingüket, a lányok szoknyája megrövidül, és a sör sem keserű többé. Általában jellemző a serdülőkre, hogy hoznak néhány rossz döntést, amelyek komoly következményekkel járhatnak. Cikkünkben ezekre keresünk magyarázatot egy varázslatos helyen, a serdülők agyában, de arra is kitérünk, hogy szülőként mit tehetünk gyermekünkért. – A mindset cikkét ajánljuk. 

Érdekes jelenség, hogy a serdülőkkel milyen kiváló beszélgetéseket folytathatunk olyan témákban, mint az alkohol, a drogok, dohányzás stb., ahol meglepő érettséggel látják be az élvezeti szerek negatív oldalát. Még érdekesebb azonban, hogy néha éles szituációban, és különösen kortársak nyomására, már-már művészi eleganciával zárják kalitkába az érveiket, és cselekszenek éppen azokkal ellentétesen. A „megbolondultál, kisfiam?”kérdésre sajnos sosem adnak kiterjedt választ, amelybe belefoglalhatnák viselkedésük magyarázatát. Valószínűleg azért nem, mert nem ismerik a 21. század idegtudományi sikereit, melyek kiváló kibúvóként szolgálhatnának:

„SAJNÁLOM ANYA, DE AZ ÉRETLEN PREFRONTÁLIS CORTEXEM MIATT RÚGTAM BE”.

Miben különbözik a serdülők agya a felnőttekétől?

A serdülőkori agy mássága két fontos ponton ragadható meg. Egyfelől tizenegy-tizenkét éves kor körül jelentős fejlődés következik be agyunk jutalmazó rendszerében. Szándékosan nevezzük rendszernek, tudniillik nem bökhetünk rá egy területre, amely önmagában felelős a jutalmazásért, hanem inkább egy áramkörhöz hasonló kapcsolatrendszert kell elképzelni sok-sok idegsejt között. Ez a változás azt eredményezi, hogy a serdülő számára újfajta ingerek lesznek csábítóak. Olyan élményekre vagy tevékenységekre vágyik, melyekre korábban nem, és ezeknek az újszerűségén van a hangsúly. Sajnos ezek a vágyak gyakran összefüggnek bizonyos mértékű kockázattal is (pl. vezetés, szex). Ezt a pszichológiában élménykeresésnek hívjuk, és kapcsolatban van egy másik fontos kifejezéssel, az impulzivitással is. Az impulzív személynek nehezére esik várni, azonnali jutalmat akar; nagy kockázattal, nagy nyereséggel szeret játszani.

 

A serdülőkori változások két legfőbb helyszíne az agyban. (Sowell és munkatársai, 1999)
A teljes cikk a mindseten olvasható.
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás