Ajánló

Újra felfedezni a Balatont kisgyerekkel? Sosem volt ennél nagyszerűbb! – Bartos Erika: Brúnó a Balatonon 1. Balaton-felvidék

Talán nem lenne túlzás azt állítani, hogy a mai kisgyerekes szülők korosztálya most épp azokból az egykori lányokból és fiúkból tevődik össze, akiket a Balatonhoz erősen nosztalgikus szálak fűzik.

Hisz kinek ne lennének közülünk egész napos pancsolásokról, pecázásokról, bringa túrákról, strandbüfés evés-ivásokról, később akár osztálykirándulásokról, akár nyári táborokról a magyar tengerhez köthető szívet melengető emlékei? A Balaton jellegzetes illata számomra például egyet jelent a gondtalanság érzésével; a vágyakozással, hogy legyen végre olyan meleg a nyár, hogy bátran kiülhessünk egy kertmoziba; vagy hogy milyen hangja van a korcsolyának, ahogy a befagyott tavon siklik az éle; de azt az emléket sem hagynám ki a felsorolásból, amikor egy kisiskolásként tett kiránduláson értettem meg, hogy miként keletkezett a Badacsony-hegy: úgy rémlik, életemben akkor először tűntek számomra az emberek egyszerre végtelenül kicsinek, mégis óriásnak, hogy egy rég kihűlt vulkánon sétálgathatnak. Később, felnőve aztán úgy alakult, hogy nem is csak a páratlan szépségű helyek, hanem a tó északi és déli felén is egyre több helyen átélhető gasztroélmények vonzottak vissza a vízpartra.

Manapság pedig mintegy újabb szintre lépve, már kisgyerekkel igyekszem újra felfedezni ezt a meglepetésekkel teli helyet, így hát nem árulok el nagy titkot, hogy szinte kötelező „útikönyvként” kezdtem el fellapozni Bartos Erika: Brúnó a Balatonon című legújabb, nagy gonddal összeállított és a tőle megszokott élénk színekkel varázsolva illusztrált kiadványát, amely egy három kötetes sorozat legelső része és a Balaton-felvidék legizgalmasabb látnivalói között kalauzol el. A könyv főszereplője a kis óvodás Brúnó, akit nem kevesebb szerencse ért, mint hogy Tihanyban lakhat szüleivel, és akit a balatoni életérzés-, családjával, barátaival, ismerőseivel megtapasztalt kalandjainak köszönhetően-, ily módon már igen korán magával tud ragadni.

A Bogyó és Babóca sorozattal híressé vált szerző ebben a kötetben nem csak építészmérnök vénájával brillírozik az aprólékosan megrajzolt helyszínek és látványosságok felvonultatásával, de a Balaton iránt tanúsított mély elköteleződése és szeretete is átüt a könyv minden egyes oldalán. Arra a kérdésre, hogy kinek ajánlanám a legújabb Brúnó-sztorit, minden hezitálás nélkül rá tudom vágni, hogy MINDENKINEK. Gyerekeknek és felnőtteknek is jószívvel javaslom forgatásra szinte korosztálytól függetlenül, hiszen amellett, hogy a legkisebbeket a szemet kápráztató rajzok és a kedves történetek hosszasan elszórakoztatják, szüleik, nagyszüleik végtelen sok érdekes és izgalmas programötletet meríthetnek a könyvben szereplő helyszínek, nevezetességek bemutatásából.

 

 

(Móra Könyvkiadó, 2022.)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás