Ajánló

Zseniális alapkönyv az irodalomtanításhoz - magyartanároknak elengedhetetlen

Fenyő D. György (1958) négy évtizede magyartanár. Korábban a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanított, jelenleg az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnáziumban dolgozik. Alapításától tagja a Magyartanárok Egyesületének, jelenleg alelnöke. Tankönyvíró, szakcikkek szerzője, tanulmánykötetek szerkesztője. Önálló könyvei: Poétai iskola (1997), A Biblia az irodalomban (1998), Az én iskolám (1999), Útikalauz a vershez (2021).

Az irodalomtanítás módszertana 1-2.

Éthosz és praktikák
Fenyő D. György

Ez a könyv éppúgy olvasható bevezetésként az irodalomtanításba, ahogy – még sokkal inkább – újra és újra elővehető kézikönyvként. A tanári munka folyamatos tanulás, ennek része mások tapasztalatainak a megismerése. Az irodalomtanítás módszertana megkíséreli összegyűjteni általános és középiskolai irodalomtanárok, tankönyvírók, tantervfejlesztők, elméleti szakemberek, egyetemi oktatók: a teljes szakma felhalmozott tudását, majd ehhez a szerző hozzáteszi negyven évnyi irodalomtanítás személyes tapasztalatát. Az alcím, Éthosz és praktikák pedig arra utal, hogy éppúgy szükséges a tudás, hogy milyen fortélyokkal és eljárásokkal tanítsunk irodalmat, mint az, hogy legyen víziónk, meggyőződésünk arról, hogy miért fontos az irodalom.

„Amikor ezt a módszertani összefoglalót elterveztem és írni kezdtem, azzal a nem kicsiny igyekezettel fogtam neki, hogy több évtizedig használható alapkönyvet írjak, hogy egyrészt összefoglaljam mindazt, amit az irodalomtanításról az előző három-négy évtizedben a magyartanári szakma felhalmozott, másrészt új utakat, lehetőségeket, módszereket mutassak meg.

Nem akartam egyedül kitalálni mindent, és szerencsémre két-három olyan évtizeddel a hátam mögött tudtam megszólalni, amely a módszertanban páratlan gazdagodást jelentett, a magyartanári szakma hihetetlen fejlődését hozta magával. Kiváló szakmai műhelyek egész sora jött létre, olyan szakkönyvek és sorozatok jelentek meg, amelyek komoly szellemi teljesítményeket foglaltak magukban. Vagyis volt mire építenem.

Persze egy összefoglalónak nem elég, ha mindenről tud, ami már készen van, hanem hozzá is kell tennie mindehhez valamit – és én abban a reményben vágtam bele az írásba, hogy sok új módszert tudok felsorakoztatni, amelyet sokan nem ismernek, és még inkább: olyan szemlélettel tudok az irodalomtanításról beszélni, ami a megújulás, a szakszerűség, a korral való lépéstartás lehetőségét hordozza magában.”

A könyvet itt tudják megvásárolni: Tea Kiadó Kft. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás