Ajánló

A fiatalkori párkapcsolatok és a mentális egészség kapcsolata

– a mindset cikkét ajánljuk

Napjainkban a serdülők életében egyre korábban kezdődik a párválasztás és a szexuális kapcsolat létesítésének időszaka. A korán megkezdett nemi élet magában rejti a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség fokozott kockázatát. A nemi élet késleltetése gyakran a fiatalok érdekeit szolgálja, de lehet-e emellett pozitív hatása a serdülők jóllétére? A kérdés ennél jóval komplexebb, melyet tudományos kutatások mentén mutat be a mindset cikke.

 

Az embereknek alapvető szükséglete, hogy megtalálják életük során a társukat, akivel bensőséges kapcsolatot tudnak kialakítani. A párkapcsolat elején, főleg fiatalkorban hajlamosak vagyunk tökéletesnek látni a másikat, nem vesszük észre egymás hibáit. A serdülőkre különösen veszélyes ez az időszak, mert ilyenkor könnyebben mennek bele az első szexuális kapcsolatba. Felgyorsult társadalmunkra jellemző az elhasználó, felhasználó attitűd, amely a párkapcsolati konfliktusok kezelésében is megmutatkozik, így gyakran megszakítjuk a kapcsolatot az első probléma felmerülésénél, ahelyett, hogy a megoldásra törekednénk.

Szüzesség értéke

A szüzesség értéke kultúránként változó, melyre hatással van a vallás, a társadalmi norma és az egyéni értékrend. Míg korábban a szüzesség elvesztésével a nászéjszakáig vártak a fiatalok, ma már sokkal megengedőbb a társadalmunk. A legújabb vizsgálatok eredményei alapján a fiatalok 50 százaléka már 15 éves korban elveszti a szüzességét. Napjainkban már nem elvárás, hogy házasságig megőrizzék az ártatlanságukat a lányok, azonban a partnerek gyakori váltogatását környezetünk nem nézi jó szemmel. A nők esetében a szüzességet a tisztasággal is azonosítják, ami azért bír különös jelentőséggel, mert a hölgyek számára kiemelten fontos a nemi betegségekkel szembeni védelem, mivel ők hordják ki a leendő gyermeket.

A SZÜZESSÉG ELVESZTÉSÉNEK IDŐPONTJÁBAN NEMCSAK TESTILEG, HANEM ÉRTELMILEG ÉS ÉRZELMILEG IS ÉRETTNEK KELL LENNIE AZ EMBERNEK.

Fiatalkori szexualitás

Kiemelten fontos a serdülők szexuális viselkedése, amely része az egészségmagatartásuknak. A korai és kockázatos szexuális kapcsolat szorosan összefügg más problémaviselkedéssel, például a káros szenvedélyekkel. A felelőtlen serdülőkori kapcsolatokkal járhat korai terhesség, az abortusz, korai gyermekvállalás és a szexuális úton terjedő betegség. Emellett megjelenhetnek későbbi lelki problémák, szexuális zavarok vagy akár hosszú távú szövődmények.

A teljes cikk a mindseten olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás