Ajánló

Anne Frank House: Ki volt Anne Frank?

Idén, 2019-ben töltené be 90. életévét Anne Frank, akinek naplóját mindannyian jól ismerjük. 

Ez a könyv számos, új információt nyújt nemcsak arról a nagyjából két esztendőről, amely idő alatt a kamaszlány és családja bujkálni kényszerült Amszterdamban (Prinsengracht 263), hanem – a Frank család két lányának, – Margot-nak és Anne-nak egész, mégis rövid életéről is. Megtudhatjuk, hogyan, mivel teltek napjaik a bujdosás előtt és alatt, hova jártak iskolába, rokonaik milyen országokba menekültek, kik voltak barátaik a zsidóüldözés előtt és után, illetve kik voltak azok az emberek, akik életük veszélyeztetése árán is segítették őket az utolsó pillanatig, amíg a koncentrációs táborokba deportálták őket.

A szerzők az Anne Frank-múzeum látogatói által leggyakrabban feltett kérdésekre is válaszolnak a könyv lapjain.

Megrázó és elgondolkodtató olvasmány mindenkinek, de talán elsősorban fiataloknak, akik akár sokat, akár keveset tudnak a második világháború történelméből, mindenképpen új, más szemszögből ismerhetik meg ezt az időszakot.

 

Anne Frank House: Ki volt Anne Frank?, Móra Könyvkiadó, 2019


Anne Frank

Anneliese Marie „Anne” Frank (Frankfurt, Németország, 1929. június 12. – Bergen-Belsen, 1945. március) zsidó származású német lány, akit „Anne Frank naplója” (Het achterhuis) címmel kiadott, a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé, melyben az életéről írt holland nyelven. Anne 1942. június 12-én tizenharmadik születésnapjára kapta a naplót ajándékba. Az elején lévő emblémát néhány nappal később kicserélte apja képére. Bejegyzéseit egy kitalált barátnőjének írta, akit Kittynek nevezett el. Írásai "Drága Kitty", "Legdrágább Kitty", "Kedves Kitty" és hasonló megszólításokkal kezdődnek. 1942. júliusban Anne nővére, Margot behívót kapott a munkatáborba, így a család a bujkálás mellett döntött, hogy megmeneküljenek. Az Opekta épületébe, az édesapa, Otto Frank üzletébe, az amszterdami csatorna mellé „költöztek”. Otto úgy tervezte, hogy innen Svájcba fognak menni a németek elől. A lakás az épület hátsó frontján volt, amit Anne a naplójában „Hátsó traktus”-ként emlegetett. Folyamatosan írta bejegyzéseit a naplóba, érzéseit, gondolatait a családról, a világról, a háborúról. A háború és a zsidóüldözés ellenére hitét nem adta fel. Az utolsó bejegyzés időpontja 1944. augusztus 1.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás