Ajánló

Fiúknak kötelező, lányoknak kötelezően ajánlott mesék!

A Móra kiadó Magyar mesék lázadó lányoknak című könyvét ajánljuk – nem (csak) lányoknak!

​Egyszer volt, hol nem volt egy magyar könyvkultúra. Egy napon ebben egy hiánypótló mű született, melyben olyan magyar és magyar kultúrkörben tevékenykedő nőkről készültek leginkább kiskamaszoknak szánt rövid mesék...

Egyszer volt, hol nem volt egy magyar könyvkultúra. Egy napon ebben egy hiánypótló mű született, melyben olyan magyar és magyar kultúrkörben tevékenykedő nőkről készültek leginkább kiskamaszoknak szánt rövid mesék – Árpádházi Szent Erzsébettől Péterfy Boriig –, akik nélkül nemhogy a magyar kultúra nem lenne az, ami, de akik nem ritkán a művészet és a tudomány területén is megváltoztatták a világot. Minden fiatalnak érdemes (lenne) tudnia, min ment keresztül Zrínyi Ilona vagy első orvosnőnk, Hugonnai Vilma... Nagyszerű példaképek lennének a napi gondjaink fölött tűnődve, mert örülhetnénk, hogy nem akkora ellenszélben kell élnünk, mint nekik. Ki volt Gobbi Hilda vagy Vendl Mária? – sokan már ezt sem tudják... Tündökletes nők, akiknek zsenialitását, életművük értékét az akaraterejük, rendíthetetlenségük és állhatatosságuk alapozta meg. Erkölcsi fölényük és intelligenciájuk ezer éven át kevés volt ahhoz, hogy őket mint értékteremtő honfitársainkat a férfiak elismerjék. Sajnos a mai közállapotokról, közérzetről és közgondolkodásról is sokat elárul az, hogy egy ilyen könyvnek a harmadik évezredben lehet és kell létrejönnie.

Egyedülálló az a tény is, hogy a kötet megjelenését a Könyvmecénás program révén több mint háromszázan támogatták. Ez is legalább olyan hősies tett, mint a könyvben olvasható portrék hőseinek cselekedetei. Tragikus azonban, hogy a támogatók névsorában csupán alig egy tucat férfinevet találni...

Ezért, a kötet címével ellentétben, az eljövendő generációk fiúinak kellene e könyvet kötelezővé tenni. Hiába a női büszkeség, öntudat és önérvényesítő erő, ha újratermelődik a férfiúi gőg és ignorancia... De ez már egy másik mese, melynek boldog végéhez hozzájárulhat e könyv.

Kiss Judit Ágnes–Mesterházi Mónika–Miklya Luzsányi Mónika–Molnár Krisztina Rita–Szabó T. Anna–Tóth Krisztina: Magyar mesék lázadó lányoknak – 25 nő története, Móra kiadó, 2018.
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás