AjánlóProgram

Százból nyolc baba RIZIKÓBABA!

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat azzal a feltett szándékkal rendezi meg a Korai Fejlesztés Hetét, hogy egy héten keresztül minden intézményében és minden lehetséges fórumon felhívja a figyelmet arra, hogy egyfelől milyen sokat tehet az érintett szülő a gyermekéért, másfelől pedig arra, hogy a problémájával senki nincs egyedül, az intézmények komoly szerepet tudnak vállalni a későbbi kockázatok elkerülésében.  

A szervezők kiemelték, hogy Magyarországon száz gyerekből nyolc veszélyeztetett, mert különböző kockázati tényezők fordulnak elő a terhesség vagy a szülés alatt, ilyen veszély lehet például a csecsemő kis súlya. Ezekben az esetekben kulcsfontosságú, hogy azonnal segítséget, terápiás ellátást kapjon a gyerek, ugyanis kutatások igazolják, hogy jelentősen nagyobb az állapotjavulás esélye, ha időben kezdődik az ellátás - hangsúlyozták. Az eltérő fejlődés esetén kulcsfontosságú, hogy a nulladik naptól kezdve segítséget, tanácsot, diagnózist, támogató szolgáltatást, terápiás ellátást kapjon a baba. Kutatások igazolják, hogy az állapotjavulás esélye szignifikánsan nő, ha időben indul el az ellátás. Magyarországon, a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan több szakterület együttesen kapcsolódik be az ellátásba: egészségügyi, pedagógiai, és szociális hálózat.

A Korai fejlesztés hete alatt, február 8. és 12. között a szakszolgálat tagintézményeiben, Budapest minden kerületében tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal, előadásokkal hívják fel a figyelmet arra, milyen sokat tehet az érintett szülő a gyermekéért, valamint arra, hogy a problémájával senki nincs egyedül, a szakszolgálat intézményei komoly szerepet tudnak vállalni a későbbi kockázatok elkerülésében.

A hét programjait összefoglaló tájékoztatóban, amely elérhető a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat honlapján, kifejtették: a korai fejlesztés törvényi szabályozottságánál fogva alanyi jogon, ingyenesen, a lakóhelyén jár minden rászoruló gyermeknek, ha szakértői bizottság ezt javasolja számára. Budapesten a szakszolgálat tagintézményeiben tanácsadás, komplex gyógypedagógiai fejlesztés, valamint szükség esetén pszichés segítségnyújtás is elérhető.

 

A Kölönket ajánlja:
 

Korán érkezett babák

Terápiák a korai fejlesztésben

Sérült gyermekek korai ellátása

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás