Ajánló

Todó kitálal a sportról - nem csak győzteseknek

Tóth Tódornak (azaz Todónak), az általános iskolás kiskamasznak ugyanazok a vágyai, mint a legtöbb hozzá hasonló korú fiúnak: barátokat szerezni, nem törődni azzal, ha valaki szekálja, hogy tetszik-e egy lány vagy sem és természetesen megtalálni azt a sportot, amiben a legjobb. Miközben keresgél, olykor vicces, máskor szívszorító események és kalandok egész sorát éli át.   

Todó és édesanyja kettesben élnek. A kisfiú egyedül sakkozik, játszik szobájában, ezért gyakran érzi magát magányosnak. Próbálkozásai, hogy barátokat találjon, sokszor kellemetlen helyzetbe sodorják őt. A BMX banda tagjai közé furakodva nemcsak balesetet szenved, hanem biciklijét is összetöri és kinevetik csakúgy, mint karate edzésen, ahol még videó felvétel is rögzíti, ahogy pórul jár. Az uszodában megismerkedik Boglárka nénivel, az úszóedzővel, akinek kedvessége és „személyes varázsa” segít a kisfiúnak – a kezdeti kapálózás után – ráérezni a hátúszás technikájára. Az iskolai tánctanulással kapcsolatos ellenérzéseit osztályfőnöke szigora és osztálytársa gonosz tréfája tovább mélyítik. A futballkapuban sem találja a helyét – ahová kiszúrásból teszik –, s habár nem rajta múlik, a vesztes meccs után mégis őt hibáztatják. A sok kudarc ellenére Todó nem adja fel. Új biciklijével megtanul lemenni a domboldalon és végül ráébred, hogy igenis van esély számára, hogy igaz barátot találjon. S az, hogy valaki szívesen játszik és sakkozik vele, talán még annál is fontosabb, mint egy sportban a legeslegjobbnak lenni.

Vig Balázs: Todó kitálal a sportról - nem csak győzteseknek, Móra Könyvkiadó, 2019


Eddig megjelent kötetek:

Vig Balázs: Todó ​kitálal az oviról - Nem csak óvodásoknak, Móra Könyvkiadó, 2016      

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról - Nem csak alsósoknak, Móra Könyvkiadó, 2017

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó