Család

10 érték, amit érdemes közvetítenünk a gyerekek felé

Minden családnak megvan a saját értékrendje, amiben  hisz, és ami szerint élni szeretne. Bármi is legyen ez, gyermekeink tőlünk tanulják. Akár észrevesszük, akár nem, a beszédünkben, mesélésünkben, másokkal való viszonyunkban ez mind kifejeződik. Függetlenül attól, hogy szándékosan milyen értékeket tanítunk a gyerekeknek, végül azt fogják megtanulni, ami a hozzáállásunkban, a reakciónkban és az kapcsolatainkban visszatükröződik, vagyis amelyek mellett valóban el vagyunk köteleződve. 

Emiatt életbevágóan fontos, hogy szülőként tudatosítsuk magunkban a saját értékrendünket. Ehhez először végig kell gondolnunk, hogy melyek azon az értékek, amiket képviselünk. Azután ki kell találnunk, hogy hogyan adjuk át őket gyermekeinknek. 

1. Munkamorál 


Néhány családban a munkamánia olyan mértékű, hogy a gyerekek elhagyatottnak érzik magukat. Néhány családban a hajtás és a becsvágy alapvető. Milyen munkamorált szeretnénk a gyermekeinkbe csepegtetni? 

2. Gondoskodás egymás iránt 


Azt szeretnénk, hogy azt tanulják meg, hogy a családtagokat mindig megvédjük és támogatjuk legjobb tudásunk szerint? Úgy érezzük, hogy a család több, mint biológiai kapcsolat?

3. Egymás iránti tisztelet 


Azt szeretnénk, ha a gyerekek az alapján ítélnének meg másokat, hogy mindenki egyedi, vagy a származásuk, hovatartozásuk, esetleg nemük alapján? 

4. Őszinteség 


Az őszinteséget vagy a hazudozást tartsa gyermekünk normálisnak? Van olyan helyzet, amikor azt gondoljuk, belefér a hazugság, vagy talán még jobb is hazudni, mint elmondani az igazat? Vagy azt gondoljuk, igazat mondani mindig és mindenkor helyesebb? 

5. Felelősségvállalás 


Fontos számunkra, hogy mindenki felelősséget vállaljon saját tettéért, és teljesítse azokat a feladatokat, amiket vállalt? 

6. Hagyományok 


Néhány családnak generációk óta fő támaszai a hagyományok. Ezek lehetnek a kulturális örökség vagy a vallásgyakorlás részei. A hagyományok segítenek értelmet adni ünnepeinknek, ezért különös jelentőséggel bírnak a gyermekek számára. 

7. Nagylelkűség 


Figyelembe vesszük mások igényeit? Fontos nekünk, hogy szükség esetén segítsük a családtagjainkat és a barátainkat? És mi a helyzet idegenekkel? 

8. Intellektuális kíváncsiság 


Rengeteg dolgot tanulhatunk az élettől. A legsikeresebb emberek élethosszig tanulnak. Ha segítünk, hogy gyermekeink felfedezzék természetes kíváncsiságukat az őket körülvevő világ és az emberek felé, az egész életükben hasznukra válik. 

9. Megbocsátás 


Mindannyiunkat ér bánat. Időről időre félrevezetnek vagy elárulnak mások. Fontos megtanítanunk gyermekeinknek a megbocsátás művészetét. Viszont azt is tudniuk kell hogy hogyan óvják, védjék meg magunkat. Tanítsuk meg észrevenni a visszaélés jeleit olyan emberektől, akik rendszeresen fájdalmat okoznak másoknak, és másokat eltaposva akarnak feljebb kerülni. 

10. Hatékony kommunikáció 


A hatékony kommunikáció egy nagyon jól kifizetődő tudomány. Nélküle nehéz lesz kiállnunk magunkért, elmondanunk, mit szeretnénk. Ha nem tudjuk jól kifejezni magunkat, szükségtelen sérüléseket okozunk, csalódottá tesz minket, és nehezteléseket von maga után a személyes és a munkakapcsolataink során egyaránt. Ha felfedezzük a hatékony kommunikáció képességét, akkor magabiztosabbak, nyitottabbak, jobb problémamegoldók és ezáltal sikeresebbek leszünk. 

Természetesen még számtalan pont hozzáadható a fenti felsoroláshoz. Beszélgessünk gyermekeinkkel, kérdezzük meg, számukra milyen értékek fontosak. Alakítsuk ki közösen azt az irányvonalat, ami mentén családunk és közösségünk élni szeretne. 


A cikk a Todays Mommy online magazin The Most Successful Kids Learn THESE 10 Life Lessons (From You!) című cikke alapján készült. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás