Család

10 ok, ami miatt agresszívak és indulatosak a gyerekek

Ha elvonatkoztatunk a "bezzeg a mi időnkben..." és az "ezek a mai gyerekek..." felkiáltásoktól, valóban meg kell állapítanunk, hogy valami nincs rendben a világban – mindenki sokkal idegesebb, hamarabb választjuk az indulatosabb megoldást, akár a tettlegességet. Ez a viselkedésmód vagy lelki állapot természetesen hatással van a gyerekekre is. A témával kapcsolatban ezúttal a Kölyökbirodalom írását ajánljuk figyelmetekbe.

A minap egy elit bölcsődében jártam egy kisfiút megfigyelni, aki otthon furcsa dolgokat csinál, verekszik, a fejét a tükörbe csapkodja, köpköd. A bölcsiben néhány órát töltöttem, ezalatt a következő atrocitások értek: egy másik kisfiú háromszor szembe köpött, aztán egy fém kés repült a fejemhez, komoly erőfeszítésembe telt, hogy ne törjék be a fejemet egy nagyobb fa kockával, az udvaron többször ki kellett térnem a felém szálló vizes homok golyók elől, és végignéztem több közelharcot, amit egymás között vívtak. A csoportban mindössze kilencen vannak, a három éves kort is alig érik el.

 

 

A szokásos okokon túl: válás, kistestvér születése, stb. van még jó néhány napjainkra jellemző dolog, ami miatt a mai gyerekek igen indulatosak, extrán dacosak, hirtelen haragúak, gyorsan eljár a kezük és még sorolhatnám.

1. Már az édesanya pocakjában megismerkednek a stresszel, szorongással. Sokan ilyenkor építkeznek, vagy még dolgoznak, arról számolnak be, hogy kifejezetten zűrös és pörgős időszak volt a terhességük. A babák ezt érzik, és a lehető legjobb pozícióból válnak részeseivé ennek a felfokozott időszaknak.

2.  Amikor megszületnek sem javul a helyzet. Nem kell sokat keresgélnünk, hogy olyan családokat találjunk, ahol szinte állandó az egzisztenciális szorongás, az emiatti veszekedések, idegeskedések, otthon folyamatosan jelen van a szülők stresszes életmódja.

3.  Túlingereljük a babákat. Sokan beleestünk a zenélő, forgó színes játékok bűvöletébe, sok baba el sem fér a kiságyában ezektől. A túl sok információ és állandó zizegés miatt a legtöbb babát már külön meg kell tanítatunk elaludni, állandóan fáradt, nyűgös.

4.  Már egész csecsemőkorban megszűnik az az édes időtlenség, amit akkor érzünk, ha egy folyóparton üldögélünk és bámuljuk a tájat. Időre kell sietni a babúszásra, a fejlesztő foglalkozásra, rohanni kell a nagytesóért az edzésre. Sietve öltözni, enni, az idő ki van számítva.

A folytatást itt találjátok!

 

A KÖLÖKNET ajánlja:

pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés módszerének napjaink egyik legnagyobb képviselője, Dr. Jane Nelsen remek ötleteket adott a hisztik és más romboló hatású megnyilatkozások kezelésére. Azóta sokkal egyszerűbben játsszuk le ezeket a meccseket, és nem egyszer előfordul, hogy kisfiam pár perccel később mosolyogva jön oda azzal, hogy „már jobban vagyok, megnyugodtam". Ilyenkor mindig megöleljük egymást, és utána egész este jó a hangulatunk.
A teljes cikk itt olvasható

 

A liberális nevelés megbukott

Hogy egyre erőszakosabbak vagyunk, az összefüggésben van a rohanó világgal, a felnőttek esetében is divatosak lettek az erőszakos megoldási módok. Ám az erőszakot nem elfojtani kell, hanem egy a társadalom által kívánatos mederbe kell terelni, meg kell tanítani azt levezetni más tevékenységek útján.

A teljes cikk itt olvasható

 

Érzéketlen óvodásból agresszív tini?

A Michigan Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy azok az óvodás korúak, akik nem éreznek megbánást azután, ha valami rosszasságot tettek, illetve akiket egyáltalán nem érdekel, hogy a szüleik dühösek-e rájuk, később, tinédzserként, illetve felnőttként nagy valószínűséggel válnak agresszívvá és erőszakossá.

A teljes cikk itt olvasható

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás