Család

A családon belüli elhallgatás, tabu, hazugság megbetegít

Idővel pszichés zavarokhoz, sőt  pszichoszomatikus megbetegedésekhez is vezethetnek a kegyesnek hitt párkapcsolati élethazugságok.

Míg egyesek szerint a kegyes hazugság a hosszú házasság titka, másoknál egyáltalán nem fér bele, hogy ne az igazat mondják a párjuknak. Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint az utóbbiak teszik jól, hiszen bár a hazugságok rövid ideig komfortosabbá tehetik az életünket, idővel komoly betegséget is okozhatnak.
 

a tabunál nincs kínzóbb, gyötrelmesebb érzés

"Több újrakezdőm panaszkodik arról, hogy idősebb korukban egyre nehezebben tudják feldolgozni a korábban kegyesnek hitt élethazugságukat,  és ez az évek előrehaladtával gyakran pszichés zavarokhoz, sőt  pszichoszomatikus megbetegedésekhez  vezethet. Tapasztalatom szerint a leggyakoribb tabutéma a házasságban fogant, de nem a férj  által nemzett, vagy a családapa házasságon kívül, úgymond balkézről született gyermeke, esetleg az örökbefogadott utód valós eredete. Majdnem ugyanekkora feszültséget okozhat egy korábbi, letagadott házasság, vagy az együttélők valós származása: eltitkolt vallási kötődése, etnikai hovatartozása."


Ha titokban maradnak ezek az élethazugságok, akár életre szóló szorongást, depressziót, üldöztetési mániát is kifejleszthet a titok őrzőjében. Ha pedig megtörténik a lelepleződés, törvényszerűen  bekövetkezik a családi tragédia. Ennek elkerülésének egyetlen módja a családon belüli őszinteség.
 

Mindenre fény derül

"Aki azt reméli, hogy soha nem derül fény a korábbi kicsapongására, önmagát áltatja. Az időben megejtett párbeszéd az érintettekkel megelőzheti a feleket váratlanul érő trauma okozta mély fájdalmat. Minden házasulandónak ismernie kell a párja múltjának fontosabb részleteit, amelybe feltétlenül  beletartozik az, hogy volt-e már férjes, vagy nős, van-e gyermeke, esetleg tartott-e fent homoszexuális viszonyt. Ahogy egy házasságon, vagy élettársi kapcsolaton belül sem lehet tabu, ha a hosszú ideje kívánt gyermek mástól, azaz nem a férjtől fogant meg, akár élettani összeférhetetlenség, akár a köztük lévő súlyos, tudat alatt működő lélektani ellentmondások miatt"

 


A jogász-pszichológus arra is emlékeztet, hogy a szülőknek minden esetben gondolniuk kell az ütközőponton álló gyermekeire, akik mit sem tehetnek az egészről. Gyenge vigasz az, hogy ilyenkor a tabu fenntartója, vagy abban éppen elbukó szenved a legjobban lelkiismereti okok miatt, hiszen a kegyes élethazugságával eltiporhatja a benne bízók boldog, őszinte családba és/vagy a jövőbe vetett hitét.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás