Család

A családon belüli erőszak sejtszinten hagy nyomot

Minél jobban szétforgácsol egy családot a családon belüli erőszak vagy valamilyen traumás élmény, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyerekek a DNS-ük szintjén is viselni fogják a sebeket – derül ki egy kutatásból.

Az olyan otthonokban élő gyerekek, ahol családon belüli erőszak, öngyilkosság vagy valamelyik családtag börtönbüntetése fordult elő, jelentősen rövidebb telomérekkel rendelkeznek, mint a stabil családokban élők.

mik azok a telomérek?

A telomérek a kromoszómák végződései, melyek megakadályozzák a kromoszómák rövidülését a sejt osztódásakor. A rövidebb telomérek a szívbetegség, az elhízás, a kognitív hanyatlás, a diabétesz, a mentális zavarok és kedvezőtlen egészségügyi kimenetelek magasabb kockázatával állnak összefüggésben idősebb korban. Az amerikai kutatók 80 öt és tizenöt év közötti gyermektől vettek genetikai mintát, és szüleiket kikérdezték otthoni környezetükről és a káros életesemények behatásáról.

 

A családi szintű stresszorok, például egy családtag bántalmazásának látványa, olyan környezetet hoz létre, amely a gyermekekben befolyásolja a sejtekben lévő DNS-t – magyarázta a kutatás vezetője. Minél több ilyen behatás ér egy gyermeket életében, annál rövidebbé válnak a telomérjei. Ez a jelenség pedig más tényezők, például a társadalmi-gazdasági státusz, az anya iskolázottsága, a szülők életkora és a gyermek életkorának számításba vétele esetén is ugyanúgy megfigyelhető.

 

 

Az is kiderült, hogy a nem valamelyest mérsékli a családi instabilitás hatását. A traumás családi események nagyobb károkat okoztak a kislányokban, mivel ők nagyobb valószínűséggel rendelkeztek rövidebb telomérekkel.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás