Család

Akkor kell aggódni, ha a gyerek 2,5 évesen még nem beszél

Fórumokkal, interaktív programokkal, beszédszűréssel és tanácsadással várják az érdeklődőket a logopédia európai napja alkalmából, amelyet március 6-án tartanak.

Mintegy kétszázezer embernek kellene valamilyen formában terápiát nyújtani, közülük 40-50 ezren vannak azok, akiknek a beszéde is akadályozott. A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ebben az évben a szerzett idegrendszeri zavarok miatt kialakult beszédzavarok állnak a tematikus nap fókuszában.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat szakemberei évente negyvenezer gyermeket szűrnek, a tapasztalatok szerint évről évre nő azok száma, akik valamilyen ellátást igényelnek, nagyjából a megvizsgált gyermekek fele!

a megkésett beszédfejlődésről

Ne utasítsuk el, hogyha mutogatva közöl valamit, azt a látszatot keltve, mintha nem értenénk őt, mintha csak a szavait lennénk képesek megérteni! Ezzel csökkentjük a kicsi közlési vágyát, és éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amire valójában törekszünk.
További jó tanácsok itt olvashatók!

Fontos felhívni a figyelmet, hogy

minél több beszéd-, nyelvi és kommunikációs zavart szüntetnek meg gyermekkorban, annál nagyobb az esély, hogy felnőttkorban már nem lesz probléma a beszéddel.

Beszélgessetek a kisgyermekkel!

Az a nyelv, amit a kisgyermek otthon hall, sajátjává válik, mert abban a közegben használják, amelyikben a leginkább ismerős, olyanoktól tanulja, akikben a leginkább bízik. A gyermekeikkel sokat foglalkozó, sokat beszélgető szülők és a gondatlan, modortalan vagy erőszakos szülők ebből a szempontból egyformán hatékony tanítómesterek. Innen is adódik, hogy a gyermekek között az iskolába lépéskor legalább két-háromévnyi különbség van a nyelvi fejlettségben.

A gyermek ynelvi fejlődéséről szóló alapos cikk teljes egészében itt olvasható!

 

Napjainkra igen jól fejlett az orvosi diagnosztika és eszközpark, ez is az egyik oka, hogy több gyermeket szűrnek ki a vizsgálatok alatt.

A szakemberek szerint, a szülőknek akkor kell aggódniuk, ha

a gyerek 2,5 éves kora körül még nem beszél, ekkorra ugyanis a gyerek már rendelkezik szókinccsel, ötven aktív szót használ.

Óvodás korban arra érdemes figyelni, hogy a gyerek hogyan fejezi ki magát, a nyelvtani szabályokat viszonylag jól alkalmazza-e, jó szövegértéssel. Ha a szülőnek bármi aggálya lenne, a pedagógiai szakszolgálat tagintézményeihez fordulhat.

 Alogopédia napja

Március 6-a 2004 óta a logopédia európai napja az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére. Magyarországon 2012-től tartanak ezen a napon rendezvényeket, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azoknak az egészségre, az életminőségre gyakorolt hatásaira, valamint a logopédiával kapcsolatos kérdésekre. A logopédia európai napja alkalmából a szakszolgálat 24 tagintézménye nyílt nappal várja a szülőket, pedagógusokat és szakembereket, ahol fórumokkal, interaktív programokkal, beszédszűréssel és tanácsadással fogadják az érdeklődőket.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás