Család

Azt szeretné, hogy többet olvasson a gyerek?

Bár elsőre lehet, hogy sokan azt hinnék, egy délután a könyvtárban javíthatja a gyerekek olvasási képességeit, valójában néhány szett tenisz vagy egy kis úszás sokkal többet segíthet az olvasásfejlesztésben.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis a fizikailag aktív és edzett gyerekek agya gyorsabban reagál olvasás közben, mint a kevésbé mozgó társaiké. Az aktív gyerekeknek ezen kívül azok a nyelvi képességeik is jobbak, amik a mondatok gyors felolvasásához és a nyelvi hibák felismeréséhez szükségesek. A tudósok szerint a mostani kutatási eredmények segíthetnek megérteni, hogy a fizikailag aktív emberek miért olvasnak jobban, és miért dolgozzák fel könnyebben a nyelvi információkat.

Agyhullámlovaglás

A kutatók elektroenkefalográf (EEG) segítségével figyelték meg a gyerekek agyi aktivitását. Az ilyen vizsgálatok során külön hullámmintákat lehet társítani minden egyes nyelvi folyamathoz. Egy értelmes mondat vagy szó felolvasása esetében például az N400 nevű agyi hullám sokkal kevésbé van jelen, mint értelmetlen szavak vagy mondatok olvasásakor.

A P600 nevű agyhullám a nyelvi szabályokkal van összefüggésben. A tudósok szerint a rendszeresen mozgó gyerekek esetében az N400 és P600 hullámok is nagyobb amplitúdóval voltak jelen (értelmes és értelmetlen mondatok olvasásakor egyaránt), mint azoknál a társaiknál, akik nem éltek aktív életet.

Az N400 hullámok ráadásul rövidebb ideig voltak csak érzékelhetőek a fitt gyerekek esetében, ami azt jelzi, hogy ők sokkal hamarabb felfogták egy-egy mondat értelmét.

 

"Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a nagyobb N400 amplitúdó együtt jár a jobb olvasási képességekkel - nyilatkozta Charles Hillman, az Illinois Egyetem professzora - Egyelőre azonban csak annyi biztos, hogy különbség van az edzett és kevésbé edzett gyerekek olvasási képességei között. Ahhoz azonban további kutatások szükségesek, hogy rájöjjünk, pontosan mi ennek az oka."

A teljes igazság azonban az, hogy bár a tudósok kapcsolatot találtak a jobb olvasási képességek és az edzettség között, ok-okozati összefüggéseket nem állapítottak meg, tehát nem szükségszerű, hogy a fizikai aktivitás feltétlen jobb olvasási képességekkel jár együtt – az egészséges fejlődésre azonban vitathatatlanul igazolt hatása van.

Az olvasás éjszakája 2014

Könyvbemutatók, irodalmi játékok és zenés programok is várják az érdeklődőket október 18-án Az olvasás éjszakáján, amelyet második alkalommal rendeznek meg számos helyszínen Budapesten és vidéken. Az idei olvasásnépszerűsítő rendezvénynek négy kiemelt helyszíne lesz a fővárosban: az Akvárium Klub mellett az Alexandra Könyvesház, a Libri Mammut könyváruház és a Líra Fókusz Könyváruház kínál kötetlen, zenés és interaktív programokat. A kiemelt helyszíneken a könyvbemutatók, dedikálások és beszélgetések mellett divatbemutató, írók és DJ-k párbaja, mesélés és sütisütés, szabadulós játékok és kiállítások is színesítik a programkínálatot.

 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás