CsaládCsaládi szerepek

Mi lesz majd belőle?

A pályaválasztás családi vonatkozásai

Egy kollégám mesélte, hogy ismerőse lelkesen számolt be neki arról: sikerült lebeszélnie fiát a maga választotta pályáról. Vállveregetés helyett azonban hidegzuhanyként érte az elégedett apát a válasz: És erre te büszke vagy?

Ezután hosszú érvelés következett, miért találta rossz választásnak a fia ötletét. Mérlegelte a lehetőségeket, mennyire keresett a gyerek által választott foglalkozás, mik az érvényesülés lehetőségei, mennyit lehet vele keresni.Feltehetően a legjobb szándék vezethette ezt a családfőt, mikor kezébe vette fia pályaválasztásának az irányítást, mégsem egyértelmű a siker.

Nem ritkán találkozom olyan felnőtt, akár meglett korú emberrel, aki szülei nyomására választottak foglalkozást, de sohasem érezték magukénak. Nem vált hivatásukká, lélek nélkül végezték dolgukat, nem lelték benne örömüket. Boldogtalannak érezték magukat, mert az örömtelen munka kihatott életük más területeire is.

Azzal is gyakran találkozom munkám során - amikor a hozzám forduló családok genogramjáról (családfájáról) beszélgetünk -, hogy feltűnően sok az ismétlődés a foglalkozások terén. Egész pedagógus, orvos, művész, jogász-dinasztiák követik egymást.

Ez azonban már egyáltalán nem biztos, hogy direkt irányítás, rábeszélés következtében alakul így. Ahogy egy családi működés, értékrend természetes módon tovább adódik generációkon keresztül, úgy válik az érdeklődés középpontjába szüleink hivatása. Minél elhivatottabban, lelkesebben végzik a munkájukat, annál valószínűbb, hogy kedvet, érdeklődést vált ki a gyerekeikből, és ők is hasonló pályát választanak.

Természetesen lehet irányítani a gyerekeket sokféle módon. Születésüktől kezdve lehetőséget kell adni arra, hogy sokirányú tapasztalatot szerezhessenek, kipróbálhassák magukat, felkeltsük érdeklődésüket különféle dolgok iránt. Közösen bukkanhatunk rá, miben tehetséges, mi szerez neki örömet, mi kelti fel legjobban az érdeklődését.

Lehetőségeink szerint támogathatjuk érdeklődési körét, csiszolgathatjuk képességeit, fejleszthetjük adottságaikat, de a döntés az övé kell, hogy legyen. Lehet, hogy lesznek vargabetűk, kudarcok és változások. De ezek a gyermekeink választásai, tapasztalatai lesznek, nekik kell ezért vállalni a felelősséget, a korrekciót, és a sikereket is.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás