CsaládCsaládi szerepekGyerek

Ikrek titkos nyelve

Gyakran halljuk, hogy az ikrek születése egy speciális családi helyzetet teremt. A gyermekek egymással igen szoros kapcsolatban nőnek fel, ismerik a másik minden rezdülését, szinte egy egységként nevelkednek. Sokszor a szülők is egy párosként tekintenek gyermekeikre. De ez vajon előnyt jelent számukra? Az ikrek beszédfejlődése a sajátos nevelkedési körülményekhez alkalmazkodik, mely miatt lemaradás tapasztalható. Ugyanakkor sokszor úgy is jellemzik az ikreket, mint akik különleges készségekkel rendelkeznek, ilyen a titkos nyelv. Hogyan alakulhat ki egy titkos nyelv és egyben késhet a beszédfejlődés? Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk szülőként? - A mindset cikkét ajánljuk.

Másfél-, kétéves korban a legtöbb „egyedül született” gyermek már húsz-huszonöt szavas aktív szókinccsel rendelkezik. Ikrek esetében azonban más a helyzet. A passzív szókincsük ugyan megegyezik társaikéval, ezáltal pedig ugyanúgy értik a környezetüket, viszont később kezdenek el beszélni. Általában még három-négy esztendős korukban is rövidebb mondatokat használnak, nehezebben fejezik ki magukat, és rosszabbul artikulálnak, mint társaik.

A beszédfejlődés késése összefügg a szimbólumoktól elválaszthatatlan tevékenységekkel, mint például a játék. A két-három évesek életében a szimbolikus játék különleges szerepet tölt be, ilyen a „papás-mamás” vagy a „doktor bácsis”. Mivel az ikrek esetében gondot jelent a szimbólumképzés, így játékaikban is különböznek társaiktól.

A beszédfejlődés rejtélye

A beszédfejlődés késése három szociális okra vezethető vissza. Elsősorban arra, hogy az ikrek születését követően a szülők sokkal elfoglaltabbak, pontosan dupla annyi teendőjük van, mint az egyetlen gyermekről gondoskodó társaiknak. Emiatt mondataik gyakran sietősek, mondandójukat rövidre fogják, és ritkán beszélnek az ikrekkel külön-külön.

 

 

A másik ok a testvérek közötti versengés. Gyakori, hogy a szóhoz nem jutott gyermek félbeszakítja testvére beszédét, közbeszól, megszakítja a beszélgetést. A harmadik ok a leegyszerűsített, titkos nyelv. Az ikrek érzéseikben, gondolataikban és vágyaikban egyaránt hasonlítanak egymásra, ebből adódóan

LEEGYSZERŰSÍTETT NYELVEN IS KÉPESEK KOMMUNIKÁLNI.

Ezt a nyelvet csak ők értik, ami bizonyos körülmények között hasznos, ugyanakkor szociális helyzetben kapcsolatfelvételre alkalmatlan. Mindezek miatt szociális helyzetekben az ikrek hátrányos helyzetbe kerülnek kortársaikhoz képest.

Mitől titkos a titkos nyelv?

Az ikrek speciális nyelvtanulási környezetben nőnek fel. A legtöbb időt egymással töltik, olyan nyelvi környezetben, ahol a másik beszélő nyelvi fejlődése hasonló szinten van. Így lehetőségük nyílik arra, hogy egy egyéni kommunikációs formát alakítsanak ki. Ez a készség visszavezethető arra, hogy az együtt töltött korai években megismerik egymás ritmusát, megnyilvánulásainak tartalmát. Az egyedül felnövő gyermekek elé a felnőttek és idősebb gyermekek megnyilatkozásai fejlettebb tanulási célt állítanak.

Az ikrek helyzete kedvez annak, hogy a gyermekek sokáig használjanak kezdetleges fonetikai, grammatikai és szemantikai alakzatokat. Ennek következtében pedig fennmarad a sajátos interakciós stílus. Az ikrek beszédét gyakran abnormális intonáció és ritmus jellemzik, viszont nem beszélhetünk gyökeresen eltérő nyelvről. A megnyilatkozások jellemzői a környezetben beszélt nyelvek elsajátításáért tett erőfeszítésekkel magyarázható.

AZ IKERPÁROK NEGYVEN SZÁZALÉKÁNÁL FIGYELHETŐ MEG A „TITKOS NYELV”

A teljes cikk a mindseten olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: gyerek, ikerkutatás

Kölöknet hozzászólás

aláírás