CsaládCsaládi szerepekNagyszülő

Vannak pillanatok

A Kölöknet Mi és a nagyszülők pályázatának első helyezettje.

Vannak pillanatok. Pillanatok, amelyekről később már tudod, hogy végérvényesen ott maradnak benned, épp abból a fajtából, amikor egy szemrebbenésnyire megáll a világ érted, hogy mosolyogva tudatosítsd magadban: Igen, erre míg világ a világ, emlékezni fogok. Hiszen legyen bármilyen szánalmas, sokszor, nagyon sokszor csupán ezekből a képekből élünk.

Így történhet, hogy egyszercsak éléskamrában találod magad, ahová órákkal azelőtt bújtál, de éppoly nagy izgalommal várod, hogy megtaláljanak, majd habcsók receptből csokis tojásrántottát főzöl, bújócska közben eltévedsz egy ismeretlen faluban, ő azonban a hosszas bolyongás után, pontban sötétedés előtt valamilyen csodával határos módon megtalál az út szélén. Becsukja az ajtót mögötted, maga mellé húz, és azt mondja: Mi legjobb barátok vagyunk. És nem érdekel, ami az ajtón kívül van. Ezután kislattyog a konyhába, hogy meghámozzon és összevágjon neked három almát. Más napokon lenn vár a garázsban, üzemanyag-illatú az alkarja, és mocskos rongyot szorongat, unatkozott míg megérkeztél, hát örül. "Putyikám…” - mondja ahányszor rádnéz, “…vártalak” teszi még hozzá. 

Meg akar tanítani vezetni, de ha nem sikerül rávennie, utazhatsz a terepjáró hátán kapaszkodva a szélvészben, még szép, hiszen nála ülhettél az első ülésen is, amikor más még nem engedte. Két méteres sálat köt neked, mert az a “divat”, minden ősszel megveszi a füzeteid, mivel bután azt gondolja, csak így képes hozzá(d)járulni… Büszke rád, sokszor mondja, és természetesen az összes barátja tudja már, hogy neki, bizony neki van a világ legesleg-unokája. Minden kiwi az első, ő olyat soha nem evett, mégis neked adja, cukorbeteg, hát orvososdit játszva beadhatod neki az injekciót, a szemüveg mellett nagyítóval olvas, tudja ki, mikor, hogyan találta fel a C vitamint és imád lottózni.

Vannak pillanatok. Pillanatok, amelyekről később tudod, hogy végérvényesen ott maradnak benned. És hogy mindezek előtt mi áll? A hála. A hála a nagyszüleidért, akik magukat, és ezáltal ilyen perceket ajándékoznak neked.  

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás