CsaládCsaládi szerepek

HÍD a generációk között

Szerepzavarok a családban

Amikor szülőszerepben feltűnő nagyszülőket látunk, nem biztos, hogy minden esetben arról van szó, hogy a szülők a munkájuk miatt igénylik a nagypapa-nagymama segítségét a gyermeknevelésben. Lehet, hogy az apa vagy anya azok, akik még nem váltak le az eredeti családjukról.

Mit is jelent az, hogy valaki leválik a saját családjáról, és egy újat alakít? Aki kiélezett helyzetekben inkább az eredeti családjával lojális, inkább az ő értékrendjüket képviseli, és azt gondolja, hogy minden úgy jó, ahogy ott tanulta - az valószínűleg még nem vált le az eredeti családjáról. Akkor sem, ha fizikailag elköltözött már, esetleg neki magának is gyermeke született.

A leválás azt jelenti, hogy az illető párkapcsolatában közös szabályrendszert alakítanak ki, az életvitelüket egymáshoz igazítják. Ha ez az összecsiszolódás a pár között elmarad, és egyikük sokkal inkább erőlteti az ő családjában átélt, alkalmazott módszereket, érzelmi helyzeteket, a kapcsolatban probléma léphet fel.

Horváth Ida mediátor és Horváth Magdolna családterapeuta ezúttal a családban felbukkanó szerepzavarokról beszélgetnek. 

 

CSALÁDFA

A fenti beszélgetésben is felbukkanó családfáról mint a családterápia egyik fontos eszközéről ebben a cikkünkben részletesen olvashatnak.

 
Kölöknet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 
2012 augusztus 31.
immre12@citromail.hu
sziasztok!én szintén ebben a szituációban élek, a párom 50 éves és ha gondja van rögtön előveszi a saját rokonait, akikkel nem szoros a viszonya csak felületes, amugy az édesanyja is ott él velünk jelenleg, semmiben nem értünk egyet, se gyereknevelés, se beiskolázás, amugy azanyjával is minimális a kommunikációja pl bolti gyógyszertári bevásárlás. valóban nem kommunikál velem sem , és ha probálok önálló döntéseket hozni, aza válasz én mit keverek itt. amugy a párom iskolázatlan, és a modora durva mint a pokróc. kérem valaki segitsen, köszönettel ági
2012 április 19.
ecs
A családi szerepek tekintetében leginkább az állam a szerepzavaros. Gondoljunk csak arra, hogy pl. válás, különválás után miért veszi a gyermektől az egyik szülői gondoskodást, amikor közismert tény, hogy a gyermekek váltott nevelésben boldogabbak, mint egyszülős elhelyezésben.
A GYERMEK ÉRDEKE AZ, HOGY MINDKÉT SZÜLŐJE, APJA ÉS ANYJA GONDOSKODÁSÁBAN RÉSZESÜLJÖN.

A népesedés terén sem lesz javulás, amíg ezt nem tesszük rendbe, és nem szűnik meg a totalitáriánus állami beavatkozás.
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó