CsaládCsaládi szerepek

HÍD a generációk között

Szerepzavarok a családban

Amikor szülőszerepben feltűnő nagyszülőket látunk, nem biztos, hogy minden esetben arról van szó, hogy a szülők a munkájuk miatt igénylik a nagypapa-nagymama segítségét a gyermeknevelésben. Lehet, hogy az apa vagy anya azok, akik még nem váltak le az eredeti családjukról.

Mit is jelent az, hogy valaki leválik a saját családjáról, és egy újat alakít? Aki kiélezett helyzetekben inkább az eredeti családjával lojális, inkább az ő értékrendjüket képviseli, és azt gondolja, hogy minden úgy jó, ahogy ott tanulta - az valószínűleg még nem vált le az eredeti családjáról. Akkor sem, ha fizikailag elköltözött már, esetleg neki magának is gyermeke született.

A leválás azt jelenti, hogy az illető párkapcsolatában közös szabályrendszert alakítanak ki, az életvitelüket egymáshoz igazítják. Ha ez az összecsiszolódás a pár között elmarad, és egyikük sokkal inkább erőlteti az ő családjában átélt, alkalmazott módszereket, érzelmi helyzeteket, a kapcsolatban probléma léphet fel.

Horváth Ida mediátor és Horváth Magdolna családterapeuta ezúttal a családban felbukkanó szerepzavarokról beszélgetnek. 

 

CSALÁDFA

A fenti beszélgetésben is felbukkanó családfáról mint a családterápia egyik fontos eszközéről ebben a cikkünkben részletesen olvashatnak.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás