Család

Döbbenetes erejű a tinikre a kortársak befolyása

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy például csokoládéfogyasztáskor és pénznyeréskor ugyanazok az agyi áramkörök lépnek aktivitásba, mint akkor, amikor a tinik saját vagy kortársaik közösségi oldalakon levő fényképeinél látják az egyre szaporodó „lájk”-okat.

A kísérlet során a kutatók 32 tizenhárom és tizennyolc év közötti tinit kértek meg, hogy egy Instagramhoz hasonló oldalra jelentkezzenek be, majd 12 percen át 148 képet nézettek végig velük, melyek között szerepelt mindenkinek a negyven saját fényképe is. Miközben MRI segítségével ellenőrizték a kísérletben résztvevők agyi aktivitását, a képek alatt láthatóvá váltak a többiektől kapott „lájk”-ok, melyeket valójában a kutatók generáltak mesterségesen (és ezt később el is árulták az alanyoknak).

A Psychological Scinece című lapban közzétett vizsgálatok kimutatták, hogy amikor a tinik azt látták, hogy egy-egy képüknél sok volt a tetszéskifejezés, az agy különböző területein megnőtt az agyi aktivitásuk. Amint arról a kutatást vezető Lauren Sherman beszámolt, különösen a nucleus accumbens névre hallgató területen volt jellemző ez az aktivitás, amely a jutalomérzetért felelős, és a tinédzserkor idején fokozottan érzékeny. Az is kiderült továbbá, hogy a tinik főleg azokat a képeket „lájkolták”, amelyekhez már amúgy is sok „lájk” érkezett, ami azt mutatta, hogy ez a korosztály hajlamos pozitívan viszonyulni olyan dolgokhoz, amikhez a kortársaik is pozitívan viszonyulnak, még akkor is, ha ezek a kortársak éppen ismeretlenek. Képzelhetjük, hogy akkor a saját barátaiknak mekkora befolyásoló erejük lehet rájuk!

Mindezek alapján a szülőknek érdemes néha megnézniük, mik azok a képek, amik a gyerekeik barátainak, illetve ebből következően a gyerekeiknek is tetszenek, mert így időben észre lehet venni, ha esetleg valamilyen veszélyes irányba kezdenének elhajlani.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás