CsaládÉletszakaszokBaba

Rejtőzködő gyermekek: a nem kívánt terhesség hatásai

A legtöbb szülő számára varázslatos érzés először magához ölelni várva várt gyermekét. Ám előfordulhat olyan élethelyzet, hogy valaki egy kisgyermek születését nem tudja örömmel fogadni. Egy nem várt gyermek érkezése rendkívül sok lelki nehézséget jelenthet. Mit jelent a paranormatív krízis jelensége? Milyen hatással lehet a szülőkre és a születendő gyermekre a nem kívánt terhesség? Mit tehet a szakember a várandósgondozás során, hogy segítse a jövendőbeli szülőket az elfogadásban? 

A fejlődés egy egész életen át tartó folyamat. Életünk során különböző fontos időszakokon, ciklusokon és időnként nagyobb átmeneteken megyünk keresztül. A pszichológiában a nagyobb váltásokat életciklusváltásoknak nevezzük. Ezek olyan átmenetek a fejlődés során, amelyek feladataiknál és problémáiknál fogva stresszt okoznak az egyénnek vagy az egész családnak. A legtöbb esetben a stresszes életesemények teljesen természetesek és fejlődéslélektanilag előre láthatóak. A normatív krízisidőszakok továbbá építőjellegűek is a következő életszakaszba lépéshez.

Nem várt gyermek születése mint paranormatív krízis

A nem kívánt gyermek fogantatása és megszületése paranormatív krízisnek tekinthető egy család életében. A nem normatív krízisek hirtelen fellépő változások, amelyek nem vártak és az életút bármely szakaszában jelentkezhetnek. Megjelenésük nem tekinthető természetesnek és nem minden család életében jelentkeznek. Paranormatív krízis például a válás, egy fiatal szülő hirtelen halála, a serdülőkori várandósság, a különböző krónikus betegségek előfordulása, a munkanélkülivé válás, a migráció vagy súlyos természeti katasztrófák pusztítása.

Nem várt gyermek érkezett

Előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor egy pár nem képes örömmel várni egy utód érkezését. Ennek okai lehetnek például a partnerkapcsolati nehézségek, az állandó partner hiánya, a súlyos szociális, egészségügyi vagy gazdasági problémák. Sokszor

SZÉGYENNEL ÉS BŰNTUDATTAL

terhelt témaként élik meg a szülők, hogy nem kívánták gyermekük világra jövetelét. A helyzetet még tovább nehezítheti, ha titok is terheli a fogantatás körülményeit, például, ha a baba erőszak során fogant vagy nem a férj a gyermek nemzője. Halmozottan hátrányos helyzetben élők, egyedülállók, serdülők és 40 év felettiek körében különösen nagy a nem kívánt terhességek aránya.

Többféleképpen reagálhatnak arra a szülők, ha a gyermekük hívatlanul érkezik. Egyes családok örömmel és nyitottan fogadják a hírt, míg másoknál krízishelyzet alakulhat ki, sőt az abortusz gondolata is felmerülhet bennük. A pár ilyenkor az esetek nagy részében egy gyászfolyamaton megy keresztül: kezdetben a sokk, a ledermedés állapota uralja a mindennapjaikat, majd a kétségbeesés, tehetetlenség, fájdalom, harag, szomorúság érzései kavarognak bennük. Ideális esetben, sokszor szakértő segítséggel pedig eljuthatnak a végső megnyugvásig és elfogadásig. 
 

Pszichoanalízisben a „nem kívánt felnövekedett gyermekek”

Ferenczi Sándor, a világhírű magyar pszichoanalitikus terápiás gyakorlata során felismerte, hogy az anya születendő gyermekével szembeni ellenérzései, magzata létezése elleni tudatos és/vagy tudattalan beállítódásai jelentősen

BEFOLYÁSOLJÁK A TESTI-LELKI FEJLŐDÉSÉT, AZ ÉLETHEZ VALÓ VISZONYULÁSÁT.

Vagyis ha az édesanya nem kívánja gyermeke létezését, az traumatizálóan hathat a gyermek egész életére. Továbbá kiemelten fontos megállapítása volt Ferenczinek az is, hogy megfelelő segítség nélkül a negatív anyai attitűd a születés után sem múlik el.

Teljes cikk: mindset

 
Címkék: baba

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó