CsaládÉletszakaszokKamasz

„Az első szerelem úgyis elmúlik!” – Serdülő párkapcsolat szülői szemmel

Szülőként nem egyszerű megbarátkozni a gondolattal, hogy kamasz gyermekünk érdeklődni kezd a párkapcsolatok, szexualitás iránt és könnyen elhagyhatja szánkat a fent említett mondat. Hiszen nem is olyan rég még a mi kicsi babánk volt, aki mindig a mi szeretetünkre vágyott, most pedig már más kezét fogja. De hogyan is kezeljük ezt, hogy ne legyen stresszforrás a szülő-gyermek kapcsolatban? - A mindset cikkét ajánljuk.

Ahogyan azt tudjuk, a kamaszkor egyfajta átmenet a gyermek- és felnőttkor között. A serdülőkori identitás alakulása szempontjából már nemcsak a szülőkkel, hanem a kortársakkal való kapcsolat is fontossá válik. Egyre meghatározóbb a kamaszok számára, mit is gondolnak róluk barátaik, környezetük, hiszen így alakítják ki, majd szilárdítják meg énképüket. Identitásuk megszilárdítása szempontjából a párkapcsolatok kialakítása és az ezekben szerzett tapasztalatok is fontosak. Tekintsük át, milyen folyamatok is mennek végbe a gyermekeinkben testileg-lelkileg ebben az időszakban, és miért is fontosak a párkapcsolati tapasztalatok.

Identitás és intimitás alakulása

A serdülőkori személyiségalakulás során számos folyamat következményeképp az identitás egyre inkább megszilárdul, amely feltétele más életkori fejlődési feladatnak és adaptív viselkedésnek. Az identitásalakulás meghatározói serdülőkorban elsőként a személyiség testi és társas jellemzőinek egyén által megtapasztalt megváltozásai. A testi változások jelentős hatást gyakorolnak az énképre: a testméretek felnőttekéhez hasonló alakulása, a hang megváltozása, a másodlagos nemi jellegek megjelenése mind-mind fontos részét képezik a fejlődésnek. A folyamat identitásra való hatását a társas világhoz való viszonyulás változása is fokozza. Ilyen mechanizmus például a társas összehasonlítás folyamata is (Festinger, 1976), amely egyfajta referenciaszerepet kap a társak testi változásaival való összevetésben, ezáltal ezek a változások könnyebben beépíthetővé válnak az énképbe, az identitásba.

Erikson (1991) szerint kiemelt fontosságú a serdülőkori identitás kialakítása során a nemi identitás fejlődése, megszilárdulása és az önelfogadás, ami szorosan összefügg az önértékelés alakulásával is. Az intimitás megalapozója és feltétele is egyben, hogy megfelelő jövőbeli tervekkel, célokkal rendelkezzen a serdülő, amelyek szintén fejlődésének egy részét képezik majd. Az egészséges identitás kialakításával csökken a kortársak társas nyomásának való megfelelés, nő a felelősségérzet és a felnőtt feladatok vállalása iránti vágy. A nemi identitás érése serdülőkorban jelentős változásokon megy át, hogy megállapodjon egy kialakult, kapcsolatokban is funkcionáló identitásnál. Éppen ezért

FONTOS AZ, HOGY A KAMASZOK ELKEZDJÉK A PÁRKAPCSOLATOK KIALAKÍTÁSÁT,

hiszen ezeket a tapasztalatokat tudják majd megfelelően beépíteni személyiségükbe.

A szülő mint modell

A szexualitás egy komplex viselkedés, mely szintén fontos a személyiség kialakulása szempontjából. Meghatározó, mert a jól működő kapcsolatokban való átélése elősegíti a személyiség integrációját, a testileg és lelkileg is megfelelő nemhez tartozást, a megvalósításhoz szükséges viselkedéskészlet birtoklását, valamint a szexuális vágy, a testkép, az önelfogadás és az intimitás megélését.

Az intimitás megvalósításához olyan viselkedéses készlet is szükséges, mely többek között modelltanulással válik a személyiség által használható eszköztárrá. A modelltanulás során pedig ebből a szempontból szintén kiemelt fontosságú a szülők és a kortársak szerepe. Éppen ezért fontos, hogy a gyermek lásson arra példát, hogy közösségben, társaságban hogyan kell kifejezni, ha egy pár szereti egymást és összetartoznak.

 

Az egészséges személyiség kialakítása szempontjából nagyon fontos, hogy párkapcsolati tapasztalatokat is szerezzenek a kamaszok.

James Marcia (1983) kiemeli, hogy nem igazán lehet elérni az identitás érzését jelentőségteljes kapcsolati tapasztalatszerzés nélkül. A serdülőnek szüksége van referenciapontra, hogy onnan induljon felfedező útra a párkapcsolatok terepén. Az érettebbé válással a referenciapontok a szülőkről a kortársakra, barátokra tevődnek át, illetve mindkettőt tartalmazzák. Azonban ezek nemcsak referenciaként szolgálnak. A serdülőkorban kialakuló szexuális és szerelmi alapokon nyugvó párkapcsolatok lehetőséget adnak a másik nem megismerésére is. A nemi identitás megszilárdulásában és alakulásában a párkapcsolatokban észlelt férfiasság és nőiesség az önértékelés szilárdításával együtt alakítja és differenciálja tovább az identitást is. Az intimitás képessége kulcsfontosságú a továbbfejlődéshez, a teljesebb önmegvalósításhoz.

A teljes cikk a mindset-en olvasható.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás