CsaládÉletszakaszokKamasz

A lelnőttnek nem jár szabadság?

Kedves Benjámin!

Délutánonként, amikor hazaérek a munkából, sajnálattal veszem tudomásul, hogy megpróbáltatásaim még nem értek véget. Szabadságom többnyire arra terjed ki, hogy eldönthetem, milyen sorrendben végzem el kötelező „házi feladataimat”.

Munka után mindenképpen be kell mennem a boltba, vásárolni kell másnap reggelre és estére. Bármennyire is próbálom megszervezni a havi „ellátmány” beszerzését, mindenképpen haza kell vinnem ezt-azt.

Jó lenne egy kis segítség.

Otthon a mosás, vacsorakészítés, mosogatás, szóval a mindennapi rutin, ami inkább időt, mint különösebb erőfeszítést igényel.

Jól jönne egy kis segítség.

Szükség esetén az „elérhetőség” jegyében le kell ülnöm a kicsikkel átnézni a leckét, meghallgatni a verset vagy a történelem leckét, esetleg átgondolni, hogyan is szaporodik a földigiliszta?

Jól esne egy kis segítség.

Mikor mindenki eljutott az esti lefekvésig, jön a plussz munka, szerencsére itthon végezhető, így szükség esetén – ami elég sokszor előfordul – elhalasztható reggelre, amikor frissebb vagyok. Szeretem csinálni az igaz, és a pénz is jól jön, mert a „nagy” hétvégén bulizni megy, nyáron a haverokkal ide-oda lógnak, valamennyi zsebpénzre szüksége lesz.

Kedves Benjámin!

Eszedbe jutott már, hogy a serdülőkor nehéz éveiben, amikor legfőbb gondod az, hogyan találj magadnak kellően szórakoztató és megnyugtató indokot a tanulás elkerülésére és a szabadidőd eltöltésére, a környezetedben vannak, akik nem gazdálkodhatnak ilyen szabadon az idejükkel? Gondoltál-e arra, hogy különösebb magyarázkodás nélkül vállalhatnál valamilyen feladatot/munkát is otthon, megkönnyítve esetleg az „ősök” életét?

Azt hiszem elég felnőtt vagy már hozzá (sörözés, bulizás), hogy átlásd, a vacsora, tiszta ruha, tiszta lakás, stb. nem magától terem, munka van mögötte. Eszedbe jutott, hogy akik mindezt biztosítják számodra szintén szívesen punnyadnának, esetleg szörföznének a neten, netán elmennének néha a hétvégén bulizni?

Gondoltál rá, hogy ha nem tudnak eleget pihenni, esetleg ők is ingerültek lesznek a következő héten?

Biztosan jólesne a szüleidnek, ha különösebb kérés/konfliktus nélkül részt vállalnál a család életének egy eddig – általad elhanyagolt – részében. Így a szabadidőd eltöltésének egy új módjával bővülhetne a naplód, mondjuk ezzel a címmel: segítés otthon.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás