CsaládÉletszakaszokKisiskolás

Játsszunk, de mivel?

Mozgásfejlesztő játékok

Játszani jó. A játék a felhőtlen öröm forrása, s emellett komoly hatással van a gyermek fejlődésére. A játék lazít, tehermentesít, hiszen segít szimbolikusan feldolgozni a feszültségeket. S nem utolsósorban, a játék fejleszt is: elősegíti a mozgásos és értelmi képességek fejlődését, a gondolkodási folyamatok megindulását. Egy-egy játékszer több területet is fejleszt egyszerre, sőt hatása az egész személyiség fejlődésében is megnyilvánul.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az idegrendszer érése szempontjából milyen kiemelt jelentőséggel bír a mozgás. A csecsemőkori mozgásfejlődés döntő, de a mozgás később is a fejlődés egyik alapfeltétele - hogy a jó közérzetről ne is beszéljünk... Óvodás- és kisiskoláskorban is sok vonzó játék- és sportszer segíti az erőnlét, a rugalmasság, a mozgáskoordináció, az egyensúlyi rendszer erősödését.

Ilyen eszköz például a „füles labda”, amin ugrálva a gyerek izom- és csontrendszere, rugalmassága, egyensúlyozó képessége fejlődik, arról nem is beszélve, hogy a tartására is jó hatással van. A szobai kis gyermektrambulin nemcsak a mozgásügyességet, de az egyensúlyt, a ritmusérzéket, a mozgáskoordinációt és az erőnlétet is fejleszti. Az egyensúlyozó tölcsér az egyensúlyészlelésre hat; a forgási ingerek az idegrendszert aktivizálják, stimulálják.

Az egyensúlyozó korong, vagy a szintén egyensúlyozó, guruló labirintus nagyon népszerű a gyerekek körében. Utóbbi lényege, hogy ráállva, az egyensúlyuk segítségével kell egy golyót a kicsiknek végigvezetniük egy csigát vagy más alakzatot formázó, mélyedéssel kialakított pályán. Remekül fejleszti a szem-láb koordinációt, illetve ha kézzel használják, szem-kéz koordinációt, nem beszélve a figyelemről.

Kihagyhatatlanok a különböző méretű labdák, az idő- és ritmusérzéket is fejlesztő ugrálókötél, a hullahoppkarika, valamint az örökifjú és sokoldalú babzsák, amivel könnyen lehet gyakorolni a dobás-elkapást, de lábujjal tartva célba is lehet dobni vele, négykézláb járva lehet a háton hordani, fejtetőre téve sétálni, stb.

3-6 éves korban a finommozgás fejlődése kap hangsúlyt. A kézujjak és a kézfej izmainak fejlettsége befolyásolja a finommotorika alakulását, a rajz- és íráskészség fejlődését. A legkülönbözőbb eszközök állnak rendelkezésre az izmok erősítésére és a kézmozgás ügyesítésére. Talán említeni sem kell, de a gyurmázás, agyagozás, nyírás és vágás, az ujjal, ecsettel való festés, a gyöngyfűzés, csipesszel való csippentgetés, a zsinórral való fűzés, papírtépés, ragasztás, papírhajtogatás, nyomdázás, a zsírkrétával, vastag filccel, ceruzával való rajzolás mind örömteli és hasznos tevékenység.

Érdemes jó minőségű eszközöket vásárolni a gyerekeknek, hogy ne szegje kedvüket egy gyakran kitörő hegyű ceruza vagy egy széteső olló. A legkisebbek által használható marokzsírkrétától a nagyobbak által kedvelt kúpos hegyű vastag filctollig ma már minden szükséges eszközt beszerezhetünk a papírboltokban. A kisebbek számára vastagabb ceruzát érdemes választani. A helyes ceruzafogás kialakításához jobbak a háromszög alapú ceruzák, de a hagyományos ceruzákhoz vásárolhatunk ún. ceruzavastagító háromszöget is.

Egyéb erényeik mellett kiválóan fejlesztik a finommotorikát az építőjátékok, például a tüskeépítő vagy csavarozós játékok, csakúgy mint a klasszikus Dupló és Legó logikáján alapuló játékok.

Többféle ábrával és különböző nehézségi fokozatokban kaphatóak azok az ügyességi táblák, ahol zsinórok segítségével kell úgy mozgatni egy golyót a megadott útvonalon, hogy az a függőleges táblán lévő lukakba ne essen bele. Nagyon jól fejleszti a koncentrációs képességet, ahogy a szem-kéz koordinációt is! Hasonlóan a Pötyi nevű játékhoz, ahol lyukas táblába színes kis tüskés végű formákat lehet benyomkodni, így alakítva ki valamilyen ábrát, képet. Ne feledkezzünk meg a nagyobbaknál a jól ismert Marokkóról, aminek pálcikáit óvatos mozdulatokkal kell összegyűjteni, s az egyszerű lufiról, ami, miközben hallatlan izgalmat és örömet szerez a gyereknek, mellesleg a finommotorika fejlesztésének is egyik legalkalmasabb és legjátékosabb eszköze, már a legkisebbek számára is.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás