CsaládÉletszakaszokóvodás

Anyák a munkaerőpiacon

Adjam bölcsibe?

A kérdés némileg elméleti jellegű, hiszen az ezzel kapcsolatos döntések jó részét a külső körülmények határozzák meg. Van-e elég megfelelő színvonalú, elérhető áron kínált, jó szakemberrel ellátott bölcsőde, s van-e elég munkahely, hogy a dolgozni kívánó anya elhelyezkedjen? Vagy ellenkező esetben: megengedhetik-e anyagilag, ha szívük szerint úgy döntenének, hogy otthon nevelik csemetéjüket az óvoda kezdetéig?

Van azonban a döntésnek egy személyesebb, belső értékek és minták által vezérelt oldala is. Mi mindent fontos mérlegelni a család és az anya szempontjából?

Nincs eredendően jó vagy rossz megoldás!

A legfontosabbnak azt tartom, hogy személyes döntésnek kell lennie. Saját magunknak, a mi családunknak kell megfelelni. Semmiképpen nem lenne szerencsés, ha bárki azt gondolná, hogy az egyik, vagy a másik döntés eredendően jó, vagy rossz. A családok helyzete, szokásai, lehetőségei változatos képet mutatnak, és a bennük élő emberek, szülők, anyák személyisége is egymástól eltérő. S nagyon sokat számít az eredeti családból hozott minta, értékrend is. Mindezek befolyásolják, hogy az adott helyzetben mi a megfelelő válasz. Ráadásul vannak átmeneti, alternatív megoldások, amelyek némelyik helyzetben a legjobb megoldást kínálhatják.

Mi a jó a gyereknek?

Nyilván az egyik legfontosabb kérdés, hogy a gyereknek mi a jó. Nos, a gyereknek az a jó, ha a szülei kiegyensúlyozottak, nem szoronganak, a lehetőségeikhez mérten boldogok. Ezt azonban a különböző családok különböző utakon érhetik el.

Otthon maradni

Sok anya élete és nőisége kiteljesedését éli meg abban, hogy önfeledten kiélvezi a gyermekével, gyermekeivel az első éveket. Mindehhez az kell, hogy megtehesse: elsősorban a gyerekre, az otthonra koncentrál, élvezhesse az otthonteremtés, a meghittség kialakításának lehetőségét anélkül, hogy attól tartana: lemarad, kiszakad a világ körforgásából. Ezek az anyák ott lehetnek gyermekük fejlődésének fontos mozzanatainál, bővelkednek a közös élményekben. Örülnek annak, hogy nem kell a munkahely problémáival bajlódniuk, a stressz hatásait átélniük, és a lelkiismeret-furdalással küszködni, amiért nem jut elég idő a családra, a pici gyerekekre. Ha megelégedetten, jó érzésekkel éli át az anya az első éveket, és ebben a család, az apa is támogatja és értékeli őt, az mindenképpen jót tesz a gyereknek is.

Dolgozni kis gyerekkel

Vannak olyan anyák, akik vágynak minderre, de az otthonmaradás olyan megoldhatatlan egzisztenciális problémákat idézne elő, hogy semmiképpen nem segítené elő a szülők harmonikus, nyugodt életét. Ilyenkor jobb megoldás, ha az anya is részt vesz a család létfenntartásának biztosításában, és, bár kevesebb időt tölthetnek együtt, azt jobb körülmények között tehetik. Ez a megoldás akkor működik harmonikusan, ha az apa megfelelő részt vállal a gyermek körüli teendőkben és a háztartásban, csakúgy, ahogy a kisgyermekes anya részt vállal a család fenntartásában.

Most menjek vagy maradjak?

"Senki sem tagadhatja, mennyire nehéz olykor teljesen egyedül a gyerekkel a reggeli ébredéstől a késő esti elalvásig, minden segítség nélkül, elszigetelve a való világtól, a többi embertől." Bővebben...

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy vannak olyan anyák, akiknek „nem való” az évekig tartó otthonlét. Sokan érzik úgy, hogy a gyes évei alatt beszűkülnek, elszigetelődnek. Kiszolgáltatva, függő helyzetben érzik magukat. Egyre nő bennük a félelem, hogy lemaradnak a szakmájukban, hogy nem veszik vissza őket a munkahelyükre; és a frusztráció, hogy a külvilág nem tart igényt rájuk. Egyre inkább hatalmába keríti őket egy sötét hangulat, amelynek leküzdéséhez segítségre van szükségük. Ilyenkor megváltást jelenthet a részmunkaidős foglalkoztatás, ami helyreállítja az anya lelki egyensúlyát, aki a fennmaradó idejében sokkal derüsebben fog foglalkozni gyermekével. Vagyis a munkavállalás járhat előnyökkel is.

S még az is előfordulhat, hogy a gyerek szempontja szól a bölcsibe járás mellett. Vannak ugyanis olyan gyerekek, akik már apró korukban kifejezetten jól érzik magukat a gyermekközösségben, igénylik a kortársak társaságát.

Fontos a rugalmasság!

Természetesen, aki gyermeket vállal, annak számolnia kell azzal, hogy szülővé válása felelősséggel, sok változással, lemondással is jár. Minél kisebb a pici, annál inkább az anyának kell ráhangolódnia a baba igényeire. Később, az életkor növekedésével, a gyermek fejlődését és a család adottságait figyelembe véve már lehetőség van arra, hogy saját elképzeléseinket, vágyainkat, érdekeinket a család többi tagjának igényeivel egyeztetve, mind inkább érvényesítsük.

Egy jó példa

A kispesti Kuckó egyike a bölcsődét kiváltó, alternatív gyermekfelügyeleti lehetőségeknek. "Minden családban eljön az a pillanat, amikor a kisgyermeknek közösségbe kell lépnie. Azt szeretnénk, hogy ez problémamentes legyen, lassú átmenettel, minél kevesebb könnycseppel."

Vannak alternatív megoldások is, mint például a részmunkaidős fogllakoztatás, s működnek olyan bölcsőde-jellegű gyermekelhelyezési lehetőségek, ahol akár csak 1-2 napra is vállalják a picit, vagy rendszeresen a hét, vagy a nap egy meghatározott szakaszában. Fontos, hogy minden család a gyermek életkorát, az anya és a pici személyiségjegyeit, anyagi és munkalehetőségeit mérlegelve a saját döntését hozza meg, ami a legharmonikusabb körülményeket teremti meg a gyermekek neveléséhez.

Ha a a pár, a szülők szeretik, támogatják egymást és igyekeznek kölcsönösen megfelelő megoldást találni, az lesz a legkedvezőbb a gyereknek is.

Mindenképpen fontos, hogy sikerüljön elkerülni a mások elvárásai, előítéletei alapján való döntést, a bűntudatot és a szorongást. Saját szilárd értékrendünk mellett a család és a környezet is sokat segíthet ebben.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás