CsaládÉletszakaszokóvodás

Minden, amit az óvodákról tudni érdemes

Óvodába készülünk!

Bár az óvodákba a jelentkezés folyamatos, a szokásos beíratási időszak április-májusra esik. Ilyenkor esünk gondolkodóba, hogy adjuk-e oviba a gyereket, és sajnos sokan ilyenkor szembesülünk azzal, hogy férőhelyet találni nem is annyira egyszerű...

Az itt következőkben a könnyebb tájékozódás kedvéért összegyűjtöttük óvodakezdéssel kapcsolatos cikkeinket, az "óvodaérettségtől" az óvodaválasztáson át a beíratás törvényi szabályozásáig.

Óvodaérettség - már ilyen is van?

„Képzeld, a szomszédasszonyom lányát, aki most töltötte a hármat, nem vették fel az óvodába, azt mondták neki, hogy „még nem óvodaérett”. Mondd csak, már ilyen is van?”- kérdezte nemrég egy ismerősöm. „Hivatalosan” nincs „óvodaérettség”, a beíratás egyetlen feltétele a megbízható nappali szobatisztaság. Mégsem tudtam egyértelmű nemmel válaszolni a kérdésre, mivel nem ez volt az első eset, hogy az „óvodaérettség” fogalmával találkoztam. Az itt következő gondolatok talán megkönnyítik az óvodába kerülő gyermek, s vele a szülők életét, és az óvónők munkáját.

Mióta van óvoda?

Arra a kérdésre, hogy mi történik egy kisgyerekkel háromévesen, 10 emberből 9 bizonyára azt válaszolná: óvodába megy. A gondolkodásunkban manapság ez az életkor és intézmény teljesen összeforrottak. De elgondolkodott-e már valaki azon, hogy mióta van ez így, egyáltalán mióta van nálunk óvoda, és vajon milyen volt a kezdeti idők óvodája? Mi minden történt ott, kik foglalkoztak a gyerekekkel, hogyan nézett ki egy óvoda, s hogyan néztek ki maguk az óvodások? Ugorjunk vissza nagyjából kétszáz évet az időben!

Hogyan válasszunk óvodát?

Az óvodás évek nemcsak a gyermek értelmi fejlődésében meghatározó jelentőségűek, de legtöbbjük számára az első közösségi élményeket is hordozzák. Fontos tehát, hogy megfelelő helyet találjunk gyermekünk számára. A kínálat egyre színesebb, hiszen a szülők az önkormányzati fenntartású intézmények mellett már választhatnak az alapítványi-, az egyházi- és a magánfenntartású óvodák közül is.

Az óvodai felvételről és beíratásról

Gyermekünk óvodába járatása három éves korától szabadon választott, öt éves korától viszont már kötelező gyakorlat. A felvétel ugyan folyamatos, de általában a szokásos beiratkozás az április-májusi időszakra esik.

Törvények az óvodai felvételről

Az óvodai felvétellel kapcsolatos rendelkezéseket a közoktatási törvény, illetve a gyermekvédelmi törvény napközbeni ellátással kapcsolatos része szabályozza. Itt megtalálják a megfelelő paragrafusokat.

Óvodás leszek!

"Mikortól járhat egy gyermek óvodába, miért is jó az ovi, milyen hátrányai lehetnek? Tippeket adunk ahhoz is, hogyan fogadtassátok el a csemetével az új helyzetet." Testvéroldalunk, a Babanet sokoldalú összeállítása óvodába készülőknek.

 
Kölöknet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 
2009 augusztus 25.
Szép-Magyar Ágnes
Az én lányom márciusban volt 3 éves és szintén azzal az indokkal utasították el a felvételét, hogy nincs elég hely és én úgyis itthon vagyok a kistesóval. (A nagy lányom ugyanezért nem járhat napközibe.) Felhívtam a környék összes óvodáját, a szomszéd településeken is, sehol nincs hely. Fellebeztem, azt elutasították, kerestem magán óvodát, nagyon drága. Most klubot szervezek, hogy hetente egyszer legalább közösségbe járhasson. Ezek után a fodrásznál hallottam, hogy most, augusztus végén valakinek a gyerekét mégis felvették, mert bement megkérdezni, most sincs-e hely. Én is beszéltem a vezetőnővel és most az én gyerekemet is felveszik. Próbálkozni kell! Egész évben van beiratkozás, folyton próbálkozni kell!
2009 április 23.
 
Gyermekem 3 éves lesz októberben. Tegnap volt a beíratás és elutasították, mert "úgyis otthon vagyok a kicsivel", és nagyon sok a gyerek. Miért hátrányos az én gyerekem azért, mert van egy kistestvére. Nagyon szeretne már járni oviba, a pelenkáról is emiatt szokott le. Mit tehetek???
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó