CsaládHasznos tudnivalók

Hogyan adózunk 2010-ben?

Béren kívüli juttatások

Az adójogszabályok módosítása jelentősen érinti a béren kívüli juttatások adóterheit. A munkáltatók és a munkavállalók számára is kedvező juttatási forma, ami többek között tartalmazza az üdülési csekket és az iskolakezdési támogatást is, ezentúl adóköteles lesz. Az adóterhek azonban nem egyformán sújtják a különböző juttatásokat.

A béren kívüli jutattás a munkáltató által adható támogatási forma. Formái: a hideg étkezés támogatása, meleg étkezés támogatása, üdülési csekk, kultúra utalvány, önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, egészségpénztári befizetés, a helyi utazás támogatása, az internethasználat támogatása, az iskolakezdési támogatás és a csekély értékű ajándékutalvány. Eddig az összes juttatás teljes adómentességet élvezett, 2010-ben azonban szinte valamennyi adóköteles lesz. Nézzük, milyen mértékben!

Egyetlen juttatás marad adómentes, éspedig az internethasználathoz való hozzájárulás. Ezt az internet díjának jóváírására alkalmas utalvány formájában vehetik igénybe a munkavállalók (ott, ahol ez a szolgáltatás egyáltalán szerepel a cafetériában).

25% adóteher sújtja jövőre a meleg étkezést, az adható összeg határa viszont emelkedik: 18 000 Ft/hó lesz. Szintén 25%-kal adózik az üdülési csekk és az iskolakezdési támogatás is. Előbbi évente a minimálbér értékéig, utóbbi gyermekenként a minimálbér harmadáig adható.

Szintén 25%-os adó sújtja az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetéseket. Előbbi felső határa havonta a minimálbér 50%-a, míg utóbbi szintén havonta a minimálbér 30%-áig adható. 25% adóteherrel vehető igénybe a helyi bérlet árának megtérítése is.

Józan számítás szerint gyakorlatilag megszűnik, mert 95,5% adóterhelést jelent a hideg étkezési utalvány, a kultúra utalvány és a csekély értékű ajándékutalvány.

A béren kívüli juttatásokról, ahogyan eddig, ezután is a munkáltató dönt, illetve a cafetéria rendszerét a helyben szokásos egyeztetések során alakítja ki. Érdemes munkavállalóként tudatosan átgondolni, a fentiek fényében kinek mi éri meg. Ha a korábbi keret nem változik, és jól válogatunk, a "tiszta" juttatás háromnegyed részét tudjuk adózás után elkölteni.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás