CsaládHasznos tudnivalókCsaládtámogatás

A családtámogatási rendszer változásai

Új gyes- és gyed-szabályok

Újra megszavazta az Országgyűlés a gyes és gyed jogosultságának és időtartamának változásaira vonatkozó jogszabályokat. Miután Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a törvényt, új rendelkezéssel egészítették ki. Eszerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy október 15-ig tájékoztassa az illetékes parlamenti bizottságot, mi mindent tettek a férőhelyek bővítéséért, a részmunkaidős foglalkoztatás bevezetéséért.

A törvénymódosítás szerint a 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermekgondozási segély (gyes) az eddigi három év helyett, és 365 nap biztosítási jogviszony szükséges a gyermekgondozási díj (gyed) igényléséhez. Továbbra is hároméves korig lehet a gyest igénybe venni ikerszülés esetén, és szintén hároméves korig jár a gyes a tartósan beteg, fogyatékos gyermekek után.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy a gyed legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, vagyis ha valakinek egy év biztosítotti jogviszonya van, annak a gyed is csak egy évig jár. A jogszabálynak az a része változatlan maradt, hogy a gyed legfeljebb a gyermek kétéves koráig vehető igénybe.

A módosítás szerint nem emelkedik jövőre a családi pótlék összege, és változnak a jogosultság feltételei. Míg eddig a közoktatási intézménybe járó gyermek 23 éves koráig járt a családi pótlék, ez a határ 20 éves korra csökkent.

:

Bölcsőde nélkül nem megy

"Az országgyűlés május végén fogadta el a gyes és a gyed szabályozásá- nak szigorítására vonatko- zó rendelkezéseket, aminek kapcsán a nők egy részének korábbi munkába állása várható. De vajon lesz-e elég bölcsődei férőhely a 2010. április 30-a után születendő gyerekek számára?" Bővebben...

Az ellátások három évről két évre való csökkentése felveti a gyermekek napközbeni elhelyezésének és a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának problémáit. A kormány tervei szerint a következő három évben – elsősorban eu-s pályázati pénzekből – 15 ezerrel bővül az óvodai, bölcsődei férőhelyek száma. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint erre 13 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre.
A férőhelyteremtéssel párhuzamosan igyekeznek megerősíteni a családi napközik rendszerét, és új megoldási lehetőségként kidolgozzák a családi felügyelet intézményének szabályozását. Ennek keretében a kismamák saját gyermekeik ellátása mellett további két-három gyerek napközbeni felügyeletéről gondoskodhatnak, az ehhez szükséges ismereteket pedig egy rövid tanfolyam elvégzésével szerezhetik meg.

A kormányzati tervek között szerepel az is, hogy a közszférában kötelezően fel kellene ajánlani részmunkaidős állást azoknak az anyáknak, akik 2 éves gyermekük mellől mennének vissza dolgozni, a versenyszférában pedig foglalkoztatási támogatásokkal ösztönöznék a szülésről visszatérő nők alkalmazását

A Független Hírügynökség tudósítása alapján

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás