CsaládHasznos tudnivalókCsaládtámogatás

A családtámogatási rendszer változásai

Új gyes- és gyed-szabályok

Újra megszavazta az Országgyűlés a gyes és gyed jogosultságának és időtartamának változásaira vonatkozó jogszabályokat. Miután Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a törvényt, új rendelkezéssel egészítették ki. Eszerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy október 15-ig tájékoztassa az illetékes parlamenti bizottságot, mi mindent tettek a férőhelyek bővítéséért, a részmunkaidős foglalkoztatás bevezetéséért.

A törvénymódosítás szerint a 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermekgondozási segély (gyes) az eddigi három év helyett, és 365 nap biztosítási jogviszony szükséges a gyermekgondozási díj (gyed) igényléséhez. Továbbra is hároméves korig lehet a gyest igénybe venni ikerszülés esetén, és szintén hároméves korig jár a gyes a tartósan beteg, fogyatékos gyermekek után.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy a gyed legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, vagyis ha valakinek egy év biztosítotti jogviszonya van, annak a gyed is csak egy évig jár. A jogszabálynak az a része változatlan maradt, hogy a gyed legfeljebb a gyermek kétéves koráig vehető igénybe.

A módosítás szerint nem emelkedik jövőre a családi pótlék összege, és változnak a jogosultság feltételei. Míg eddig a közoktatási intézménybe járó gyermek 23 éves koráig járt a családi pótlék, ez a határ 20 éves korra csökkent.

:

Bölcsőde nélkül nem megy

"Az országgyűlés május végén fogadta el a gyes és a gyed szabályozásá- nak szigorítására vonatko- zó rendelkezéseket, aminek kapcsán a nők egy részének korábbi munkába állása várható. De vajon lesz-e elég bölcsődei férőhely a 2010. április 30-a után születendő gyerekek számára?" Bővebben...

Az ellátások három évről két évre való csökkentése felveti a gyermekek napközbeni elhelyezésének és a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának problémáit. A kormány tervei szerint a következő három évben – elsősorban eu-s pályázati pénzekből – 15 ezerrel bővül az óvodai, bölcsődei férőhelyek száma. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint erre 13 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre.
A férőhelyteremtéssel párhuzamosan igyekeznek megerősíteni a családi napközik rendszerét, és új megoldási lehetőségként kidolgozzák a családi felügyelet intézményének szabályozását. Ennek keretében a kismamák saját gyermekeik ellátása mellett további két-három gyerek napközbeni felügyeletéről gondoskodhatnak, az ehhez szükséges ismereteket pedig egy rövid tanfolyam elvégzésével szerezhetik meg.

A kormányzati tervek között szerepel az is, hogy a közszférában kötelezően fel kellene ajánlani részmunkaidős állást azoknak az anyáknak, akik 2 éves gyermekük mellől mennének vissza dolgozni, a versenyszférában pedig foglalkoztatási támogatásokkal ösztönöznék a szülésről visszatérő nők alkalmazását

A Független Hírügynökség tudósítása alapján

 
Kölöknet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 
2014 május 28.
Cezary
Hey, sutble must be your middle name. Great post!
2010 november 24.
Egy Anyuka akinek elege van a Parlamentből!!
Egyetértek a fenti hozzászólóval! Mégis mit képzelnek ezek magukról? Éljenek meg ők a gyeből + családiból mondjuk egy fél évig! Kiíváncsi vagyok hogyan állna a szájuk!!! Főleg az egyedálló kismamákat sajnálom, ők évente 2x kapnak 5500 ft-ot meg igényelhet 5500 ft lakástámogatásit. Normálisak egyátalán a törvényhozók?????? Nő kellene a főnöki székbe, mint Németországban, mint Anela Merkel( bocs, ha rosszul írtam) akkor 1000% hogy nem itt lennénk!!!!!!
2010 május 01.
egy felháborodó édesanya /magyar/
már probálták növelni a bölcsödéket csak sajnos még látszata nincs a pici gyermekek és az anyák rovására bezzeg a romáknak nincs ilyen problémályuk az ő fejük nem fáj emiatt hisz az okosok ezt is megoldják nekik!!! majd a magyar anyák dolgoznak,hogy ők megélhessenek !ezt csak az apicigyerek sinyli meg!de ez senkit sem érdekel valamiből szegényeknek is meg kell élni.csak sajnos a magyar emberre nem gondol senki csak dolgozni,dolgozni és dolgozni!hát medddig megy ez még igy tovább!!!
2009 november 20.
Tóth Károly
Felháboritó egyenesen meggyalázó, a gyes összege, kérem probáljanak meg élni belőle a Tisztelt Tőrvényhozok!!!! Igyfolytatjuk elfogya magyar!!!!
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó