CsaládHasznos tudnivalókJogi segítség

Megváltozott gyes- és gyed-szabályok

Az Országgyűlés által 2009. május 25-én elfogadott módosítások szerint változnak a gyes a gyed és a családi pótlék szabályai. A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A gyes és a gyed változásai a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek.

A két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági feltétele 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy tgyás-t, majd gyed-et kapjon. A terhességi-gyermekágyi segélynél változás még, hogy a jogszerző időbe nem számítható be a felsőoktatásban eltöltött idő egésze, hanem csak 180 napot lehet majd belekalkulálni. A szociális tárca számításai szerint a gyed-re vonatkozó változások az igénybevevők alig 5 százalékát érintik majd. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd.

A gyermekgondozási segélynél (gyes) a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám a juttatás időtartama háromról két évre csökken, kivéve az ikerterhességeket, ahol az ellátás továbbra is három évre szól. Az előzetes számítások szerint 2012-ben 3,6 milliárd forint, 2013-ban pedig 14 milliárd forint megtakarítást jelentene az államnak a gyes idejének csökkentése – olvasható a Független Hírügynökség oldalán.

A három vagy több gyermeket nevelőknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) eddig a legkisebb gyerek hároméves korától nyolcéves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évről két évre módosul, a felső határ azonban nem változik.

A kormány szándéka szerint a családi pótlék nem szűnik meg, ám annak összege sem az idén, sem pedig jövőre nem változik. Eddig évente átlagosan négy-öt százalékkal emelték – ez marad el a következő időszakban. Erről az Országgyűlés a 2010-es költségvetés szavazásakor dönt majd.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás