CsaládHasznos tudnivalók

Pályaválasztási információk

Kiből mi lesz?

Sok szülőnek, gyereknek, fiatalnak okoz gondot, milyen oktatási intézményben folytassa a tanulmányait, amikor válaszúthoz ér. Minél hamarabb követeli meg a döntést az iskola típusa, annál nehezebb a feladat. Vannak olyan gyerekek, akiknél már nagyon hamar megmutatkoznak a kiemelkedő képességek, kirajzolódnak a fontosabb az érdeklődési körök, azonban többnyire még a középiskoláskor végén is nagy a tanácstalanság.

Milyen képességekkel rendelkezem, mihez van kedvem, milyen lehetőségeim vannak vágyaim megvalósításához? Mekkora az esélyem a felvételhez, mire használható a megszerzett végzettség? Ezek és hasonló gondolatok, kérdések foglalkoztatják a fiatalokat, és érintett családokat ez idő tájt.

Családterapeutaként sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy generációkon keresztül gyakran ismétlődnek a foglalkozások. Régebben még jellemzőbb volt az apáról-fiúra öröklött szakma átadása. Ennek hátterében egyrészt a genetikusan öröklődő képességek is állhatnak, illetve praktikus okok. A családi műhely, cég továbbvitele sok szülő álma. Gyakran már a gyerek születése előtt is felruházzák őket ilyenforma elvárásokkal. (Ez a családi delegáció.)

Emellett a mintakövetés jelentősége is meghatározó. A gyerek azt a szakmát ismeri legjobban, amit maga előtt lát. Előfordulhat, hogy kisgyermek korától részese szülei munkájának, átélheti annak örömeit, nehézségeit, ezáltal az adott szakma otthonossá válik, nem ismeretlen, beépül az alaplehetőségek közé. Ezért választanak gyakran több generáción keresztül is azonos foglalkozást, amelynek számos előnye, de nehézsége is lehet. Sokféle tapasztalat gyűlik fel, amely hasznosítható, a családi tehetség, elképzelés, eszköztár még jobban kiteljesedhet, azonban megvan a veszélye annak is, hogy a gyerek egyéni képességei, vágyai háttérbe szorulhatnak.

Bár egyre inkább megköveteli az élet, és gyakorlattá válik az egész életen átnyúló tanulás, a pályaválasztás mégis meghatározó a további éveink alakulása szempontjából.

Budapesten létezik olyan intézmény, amelynek szolgáltatásai segítséget nyújtanak ebben a fontos kérdésben.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet a Vas utcában található.

Sokféle szolgáltatásai között mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Tájékoztatást ad:

- Az államilag finanszírozott egyetemi és főiskolai férőhelyek arányairól
- Képzések költségeiről
- A felvehető létszámokról
- Jelentkezési határidőkről

Ugyanígy kaphatnak információkat az érdeklődők a középiskolai lehetőségekkel kapcsolatban is.
Emellett működik pályaválasztási és pszichológiai, fejlesztőpedagógiai tanácsadás is, általános és középiskolásoknak egyaránt.

A tanácsadásokra előzetes jelentkezés szükséges.

Elérhetőségek:
Honlap: www.fppti.hu
Telefon: (1) 338 2156
e-mail: pályamester@fppti.hu

A honlapon a Szolgáltatások menüpontban megtalálják a „Jelentkezés a tanácsadásra” lehetőségét.
Ebben célszerű feltüntetni, miben kérnek segítséget, mely szolgáltatást vennék igénybe.

Azok, akik pontosan, vagy legalább nagyjából tudják, hogy hol szeretnének továbbtanulni, és csak abban kérnek segítséget, hogy eligazítást kapjanak a megjelölt iskola, vagy szakirány jelentkezési menetéről, határidőkről, vagy egyéb információkat szeretnének kapni, stb. - határidők nélkül, napokon belül kapnak időpontot. Azoknak az érdeklődőknek azonban, akiknek elképzelésük sincs arról, hogy merre induljanak, mi lenne számukra a legmegfelelőbb intézmény, pszichológusok segítenek a választásban. Ebben az esetben átlagosan 30 nap a várakozási idő.

Ez az úgynevezett pályaválasztási tanácsadás többnyire két részből áll. Az egyikben különböző tesztek, kérdőívek segítségével felmérik a jelentkező képességeit csoportos formában. Miben erős, mire lehet alapoznia a tovább tanulás irányát. Ezután az eredmények birtokában szükség esetén, egyéni beszélgetéseken finomítják tovább pszichológus segítségével a lehetőségeket. Kisebb gyerekeknél, a záró beszélgetéseknél bevonják a szülőket is, nagyobbaknál (középiskolásoknál) csak indokolt esetben van közös konzultáció.

Segíthet a döntésben az átgondolt, az egyén képességeit, vágyait és a realitásokat összehangoló, megfelelő irányadás. Ezáltal lehetőséget kaphatnak a fiatalok személyiségükhöz illeszkedő lehető legjobb választásra, amely meghatározó eleme a felnőttkori harmonikus életük kialakításának.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás