Család

Kinek a kezében van a döntés? Tippek kamasz fiúk neveléséhez

Szeretnél nyugodt, jókedvű maradni akkor is, ha tinédzserkorba ért a fiad? Élvezd az életet a kamasz fiúk mellett is! Hogyan? Próbáld ki a következő módszereket! – ezzel az ajánlással kezdődik egy négygyermekes anyuka posztja a Fiús Szülők Társasága honlapján.

A felnőttkor küszöbén a fiúk is a függetlenségre vágynak már, erre a szülőknek is fel kell készülniük. Meg kell tanulniuk visszafogni magukat, kicsit engedni a gyeplőn, nem kell már folyamatos kontroll alatt tartani a srácokat.

Döntsön ő!

Mondd el a fiadnak, hogy mit miért szeretnél úgy, ahogy, de hagyd, hogy már ő döntsön! Ne csak a Te elképzelésednek megfelelően viselkedjen mindig minden helyzetben. Már nagyjából kialakult az ő véleménye is a világról (nem mindenben egyezik meg a Tiéddel), ő próbál annak megfelelően dönteni.

Beszélgessetek!


A viták megelőzésének legbiztosabb módja, ha megbeszélitek a problémás kérdéseket. Ahelyett, hogy kritizálnád például a fiad öltözködési stílusát, vagy zenei ízlését, kérdezd meg inkább, hogy miért szereti azt az öltözéket, amit visel, miért éppen ez a zene tetszik neki!
Mondd el Te is a véleményedet! Mondd el, mit tartasz Te értékesnek, de ne állj ellen, ha fiad meggyőző érveket sorol fel, fogadd el! Lehet, hogy Te is megszereted például az ő kedvenc együttesét, vagy rájössz, miért klassz az aznapi viselete!
Figyelj oda arra, amit elmesél, ha lehet, ne szólj közbe! Ne ilyenkor adj tanácsot, mert lehet, hogy akkor elhallgat és sosem meséli el a teljes történetet! Ha sikerült végighallgatni, jöhetnek a Te észrevételeid, tanácsaid!

Tégy próbát Te is!


Ülj le mellé, hallgasd egy kicsit vele együtt azt az őrült számot, ami éppen akkor bömböl, mikor belépsz a szobájába! Vagy próbáld ki Te is a hobbiját! Lehet, hogy Te is megszereted! Később akár közösen is űzhetitek! Kérd kölcsön a kedvenc olvasmányát, Neked is bejöhet!

A lányok...


Pici kortól kezdve másolnak a gyerekek.  A Te viselkedésed lesz a példa előttük. Ha Te tiszteled és megbecsülöd a partneredet, ő is ezt fogja tenni, hisz ezt a mintát fogja követni!
A kamasz fiúk már érdeklődnek a lányok iránt. Tanítsd meg, hogy tisztelje a másik nemet!

Ugratás


A kamasz srácok szeretnek csúfolódni, gúnyolni a családtagokat. Egy kis ugratás még rendben van, de tudja azt a kamasz, hogy milyen mértékig! Tanítsd meg neki, hogy hol a határ, meddig mehet el!

Egyszer véget ér…

Semmi sem tart örökké, a kamaszkor is véget ér, ezek a problémák is elmúlnak egyszer! Keresd a pozitív dolgokat, kellemes élményeket ebben a korszakban is! Örülj, hogy kamasz fiad van!
Hamarosan kirepül, használd ki azt az időt, amit még Veled tölt!

 

További "fiús" írások és forrás

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás