CsaládKonfliktusVálás

Lehet-e jól válni?

A válás hatása a gyermekekre

Minden válás, minden érintett számára fájdalmas változás. Annak is, aki kezdeményezte. Mindenki kudarcként, veszteségként éli meg, de a legkiszolgáltatottabbak ebben a helyzetben a gyerekek. Ezért különösen fontos az ő védelmükről gondoskodni, és enyhíteni a veszteség következményeit.

Napjainkban, amikor a házasságok fele válással végződik, a gyerekek jó részét érinti a kérdés: Mi lesz a válás után? A szakemberek, vizsgálva az érintett gyermekeket, azt találták, hogy nem a válás ténye az, ami leginkább megviseli őket, hanem az, ahogyan történik. Mik azok a tényezők, amelyek leginkább megterhelik a gyerekeket a válás előtt, illetve utána?

Állandósuló feszültség

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.koloknet.hu/files/340_fajdalom_cikkbe.jpg”.A különválás előtt néha éveken keresztül jellemzi a családi életet a megromlott szülőkapcsolat, a rossz kommunikáció (hibáztatás, szemrehányás, rágalmazás), az eredménytelen konfliktuskezelés, mások érzelmeinek, szempontjainak figyelmen kívül hagyása, a problémából való kihátrálás (munkába, alkoholba, házasságon kívüli kapcsolatokba menekvés stb.). Ezek a jellemzők nemcsak mentálisan romboló hatásúak, hanem emellett rossz kapcsolati, konfliktuskezelési mintát nyújtanak a gyerekeknek. Az állandó feszültség, veszekedések, titkok megmérgezik a légkört, elvész a biztonságérzés, a meghittség, a bizalom.

Megoldhatatlan feladatok

A válás közeli, válás utáni helyzet egyik legnehezebben viselhető kísérő jelensége a lojalitás-konfliktus: A gyerek mindkét szülőt szereti, de a szülők megpróbálják őt szövetségesként maguk mellé állítani, a másik ellen hangolni, ami nagyon megterhelő a gyerekeknek.

Gyakran találkozunk különböző tüneteket produkáló gyerekekkel: A fiatal – nem tudatosan – a szülők közötti krízisről változatos testi vagy magatartás-beli tünetekkel magára akarja terelni a figyelmet:  ”Velem van probléma, a szülők fogjanak össze ezek megoldása érdekében.”

Válás után gyakran fordul elő, hogy az egyedül maradt szülő a kamaszt „parentifikálja”, vagyis társként, szülő-pótlékként kezeli. Olyan problémáiba, döntéseibe vonja be gyerekét, ami nem rá tartozik.

A másik véglet, amikor az egyedül maradt szülő a már szinte felnőtt korú fiatalt csecsemőként kezeli. Gátolja önállóságában, leválásában, tettei következményeinek vállalásában. Időnként szimbiotikus, elválaszthatatlan kapcsolattá válik az egyszülős családban a szülő-gyermek páros. Ebből nagy nehézségek és következmények árán, drasztikusan lehet csak kimenekülni, de mivel nem alakult ki a serdülő önállósága annak akadályoztatása miatt, az elszakadási kísérlet sokszor úgy alakul, hogy a fiatal egy másik függőségbe kerül (drog, alkohol, rossz társaság, szekták). A serdülő, bár lázad, elszakad, nem önállósodik, nem fejlődik, hanem mások befolyásolják tovább.

Azt is kimutatták a szakemberek, hogy később az elvált szülők gyermekeinél, saját családi konfliktusaik megoldási készletében gyakrabban található meg a válás.

A körülményekhez képest jó válás feltételei

Lojalitás-konfliktus elkerülése
Az indulatok kontrollálása mellett fontos, hogy a családban élő gyerekek minél kevésbé vonódjanak be a szülők közötti konfliktusba, ne rajtuk keresztül harcoljanak, ne a gyerekeken keresztül büntessék egymást.

Bűnbakképzés elkerülése
A gyerekek hajlamosak arra, hogy azt gondolják, a szüleik miattuk válnak el. Ő a rossz, az elfogadhatatlan. Biztosítani kell őket, hogy nem miattuk történt, ők nem hibásak ebben.

Válásterápia

A válás feldolgozására, következményeinek enyhítésére, a szülői együttműködés javítására létezik a családterápia keretén belül a válásterápia. Ebben a felek segítséget kapnak a veszteség feldolgozásához és a folyamat gyermekeket megkímélő módon történő végigviteléhez.

Mindkét szülővel való kapcsolat támogatása
Változatos megegyezések születhetnek a gyermekek láthatásának, elhelyezésének megoldására. Lényeges szempont, hogy a gyerek mindkét szülőjével természetesen, akadálytalanul találkozhasson. Azonban figyelembe kell venni, hogy a gyerek érdekét, fejlődését az szolgálja, hogy amíg kicsi, ne kelljen sokat vándorolnia, vagy gyakran változtatnia a lakóhelyét. Ha sűrűn váltakozik az a hely, ahol alszik, bár alkalmazkodóvá, de ugyanakkor gyökértelenné válik. Mindenhol otthon van, de igazából sehol sem. A nyári szünidő alkalmas arra, hogy mindkét szülővel hosszabb, zavartalanabb időt tölthessenek el a gyerekek, de iskolakezdéskor fontos az állandóság. A Szülők egymástól válnak el, de gyermekük iránt egész életen át tartó közös felelősségük érdekében, elkerülhetetlen az együttműködés normalizálása.

Veszteségek feldolgozása
Fontos, hogy a válás miatt érzett szomorúságát minden családtag kifejezhesse.Ez mindenkinek veszteség, lehessen miatta szomorkodni, beszélni róla.

A Kölöknet a válásról

A válásról és az újrakezdésről további cikkeket olvashat portálunkon:

Folyamatok a válás hátterében

A patchwork család

Régi terhek az új családban

Nyílt kérdések és válaszok
A gyerekek kérdéseire életkoruknak megfelelő szinten, érthetően, egyértelműen kell válaszolni. A gyerekek leggyakoribb kérdései:

  • Már nem szeretitek egymást?
  • Miért váltok el?
  • Hol és hogyan, kivel fogok lakni, lesz-e helyem apunál/anyunál? Hol lesz az ágyam, az asztalom stb.?
  • Ki visz óvodába, iskolába?
  • Milyen gyakran találkozom apuval/anyuval?

Fontos, hogy a válaszok segítsék a gyerek eligazodását, biztonságérzetét a változások közepette. Nagyon konkrétan, természetesen, nyíltan, egységesen adják meg a szülők a gyerekek kérdéseire a választ, kiemelve a legfontosabbat, hogy csak ők válnak el, gyerekükkel való kapcsolatuk egy életre szól.

A házasság befejezése egy új fejezet kezdete is egyben, ami, ha a felek törekednek a veszteség feldolgozására és az új együttműködés kialakítására, akár jobb helyzetet is eredményezhet: kevesebb feszültséggel, veszekedéssel járhat. Nem szabad elfelejteni, hogy csak a párkapcsolat szűnik meg, a szülői kapcsolat viszont örökké tart. Ha bekövetkezett az elkerülhetetlen, a gyerek a válásból is tanulhat: egy megfelelő befejezési minta alapjául szolgálhat gyermekeinknek a leválás gyakorlásában, veszteségei, kudarcai feldolgozásában.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás