Család

Húszévesek az elcserélt lányok – most perelnek

Nemrég vetítettek – talán a közszolgálatin – egy sorozatot, Elcserélt lányok volt a címe. Nem nehéz kitalálni, két kamaszról szólt, akiket a kórházban annak idején összekevertek. Más népszerű szériák – például a Született feleségek – is szívesen alkalmazzák ezt a drámai fordulatot, de míg a tévében látjuk, elszórakozhatunk rajta, addig a valóságban sokkal súlyosabb kérdéseket vet fel a helyzet, ha igazán belegondolunk... A karszalagoknak köszönhetően ma már nem kell szerencsére efféléktől tartani.

Zárt ajtók mögött hallgatta meg kedden egy francia bíróság annak a cannes-i szülészeten húsz évvel ezelőtt elcserélt két lánynak a családjait, akik több mint 12 millió eurós kártérítést követelnek a kórháztól. Franciaországban 1950 óta nem fordult elő hasonló eset.

Sophie Serrano 1994 júliusában szülte meg kislányát, Manont, egy cannes-i klinikán. Sárgaság miatt az újszülött fénykezelést kapott, de helyhiány miatt egy inkubátorba helyezték egy másnap született, szintén sárgaság miatt kezelésre szoruló másik újszülöttel, Mélanie-val. A lányokat a kezelés végén az egyik ápolónő elcserélte, és figyelmetlenségből nem a biológiai szüleiknek adta át.

Mindkét kismama azonnal jelezte, kétségei vannak afelől, hogy a saját gyermekét kapta vissza. Sophie például csodálkozott, hogy a hófehér bőrrel született Manon bőre sötétebb lett, és sűrű haja is nőtt, de a kórház mindezt a fényterápia következményének tudta be.

Tíz évvel később Manon apja apasági tesztet kért, mert úgy gondolta, hogy a kreol bőrű lány egyáltalán nem hasonlít a szüleire. A kislányt a faluban a "postás lányának" csúfolták. Nem sokkal azután, hogy kiderült, Manon nem az ő lánya, Sophie-ról is megállapították, hogy nem ő a lány biológiai anyja.

Manon és Sophie Serrano
Fotó: letemps.ch

A család feljelentést tett és nyomozni kezdett a másik család megtalálása érdekekében. Megtudták, hogy Manon születéskor egy fiúnál és két lánynál jelent meg sárgaság a cannes-i szülészeten, de a klinikán csak két fényterápiás inkubátor volt, ezért a két lányt ugyanabba az inkubátorba helyezték - ismerte el az egyik megvádolt nőgyógyász ügyvédje. A család egy másik nőgyógyász, két gyermekorvos, a klinika és az ápolónő ellen is feljelentést tett.

A másik család, ahova az igazi Manon került, de Mélanie-ként nőtt fel, nem kívánta személyazonosságát felfedni, de a bírósági tárgyaláson ők is jelen voltak.

A szülők először akkor találkoztak egymással, amikor a lányok tíz évesek voltak, de egyik család sem kérte a gyermekek kicserélését, miután az elválás gondolata mindkét esetben megerősítette a lányok kapcsolatát azzal az anyával, aki nevelte őket. Ráadásul néhány találkozás után teljesen megszakadt a kapcsolat az egyébként egymástól alig harminc kilométerre, de teljesen különböző szociális és kulturális körülmények között élő családok között.

Annak ellenére, hogy a kórház részben elismerte a felelősségét a gyermekek elcserélésében, felelősségre vonás nem történt, mert a klinika a szülőket is hibázatta. Tíz évvel később a két, már 20 éves fiatal nő családjai közös kártérítési keresetet nyújtottak be a grasse-i bíróságon. A lányoknak 3-3 millió eurót, három szülőnek fejenként 1,5 millió eurót, a testvéreknek pedig 750 ezer eurót kérnek.

A bíróság 2015. február 10-én hirdet ítéletet.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás