Család

Más, ha apa olvas esti mesét...

Az apáknak rendszeresen szerepet kellene vállalniuk a csemeték lefektetésében, hiszen a Harvard Egyetem munkatársai rámutattak, hogy egy évnyi meseolvasás után különösen sokat fejlődtek azoknak a lányoknak a nyelvi készségei, akik férfitól hallották a történeteket.

A mesék nyelvi készségekre gyakorolt hatásának vizsgálatakor kiderült, hogy a lányoknak különösen hasznos a férfihangtól hallott mese, ezért az apáknak is olvasniuk kellene. „Óriási hatásról beszélünk. Főleg az apukáknak érdemes elkezdeniük a meseolvasást a két éven aluliak számára” – magyarázta a kutatást vezető Elisabeth Duursma. „A meseolvasásra sokan anyai feladatként tekintenek, ezért a gyerekek mintha jobban figyelnének az apjukra. Különleges alkalomnak élik meg” – tette hozzá a szakember.

A szülőpár tagjai máshogy is közelítik meg a feladatot.  Az anyák inkább tanító jelleggel állnak a mesékhez, és tényszerű kérdéseket tesznek fel. Például: „hány almát látsz?” Az apák elvontabb kérdéseket vetnek fel, ami jobban stimulálja a fantáziát. Az apák inkább úgy viszonyulnak ehhez, hogy „nézd csak, egy létra… emlékszel arra a létrára, amit a múltkor láttunk egy teherautón?” Ez fantasztikus a kicsik nyelvi fejlődésének szempontjából, hiszen jobban kell használniuk az agyukat. Nagyobb a kreatív kihívás.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás