Család

Mindenkit veszélyeztet a karácsonyi pszichózis

A vásárlási láz és a szétesett családok karácsonyi kötelező időtöltése is komoly veszélyeket hordoz magában a pszichológus szerint.

A karácsonyi pszichózis fogalma már évek óta ismert, lassan egy lesz a pszichiátria intézményesített divatdiagnózisai közül. Az ünnepek környékén tapasztalható szorongásnak több kiváltó oka is lehet, Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász szerint a társadalom minden rétegét veszélyezteti.

a karácsony elvileg a szeretet ünnepe

"Már a fogalom felvetése is abszurd,hiszen a karácsony elvileg a szeretet ünnepe. Az ünnep vallásos jellege már rég a múlté, az igazi  szeretet pedig a szétesett családok többségénél eltűnt. Manapság leginkább konzum karácsonyról beszélhetünk, ami a fogyasztói társadalom szüleménye. Valljuk be, az ünnep legfőbb mozgatórugója a kereskedelem. Ezek mind hozzájárultak a karácsonyi pszichózis kialakulásához" - mondja a szakember, aki konkrét kiváltó okokat is említ.

"A beteges vásárlási láz a karácsonyi pszichózis egyik fő okozója, amely ilyenkor szinte minden embert anyagi helyzetétől függetlenül jellemez. Aztán az a fajta szorongás is ide sorolható, ami a szétesett családokban megmutatkozik. A gyermekek és a szüleik is rosszul érzik magukat attól, hogy ki, kivel, mikor és milyen szájízzel ünnepel. Mert a karácsonyi együttlét persze a rokonság számára kötelező... De ki gondol ilyenkor a gyermekekre, akik meghitt karácsonyra és igazi családra vágynak?" - teszi fel a kérdést Dr. Szöőr Anna, akinek a gondolataival már itt találkozhattak, s aki azt tapasztalja, hogy az ünnepek közeledtével egyre többen kérik a segítségét.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás