Család

Örökölt rosszaság, avagy magatartászavar genetikai alapon

Sok szülőt aggodalommal tölt el az, hogy gyermeke rossz magaviselete esetleg saját nevelési hibáiból fakad. A legújabb kutatás szerint azonban vannak olyan gyerekek, akik inkább genetikailag hajlamosak a magatartászavarokra.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy bizonyos gyerekek azért mutatnak gyenge önuralmat és dühkezelési problémákat óvodai környezetben, mert a szüleiktől örökölték ezeket a tulajdonságokat. A kutatók úgy vélik, hogy egyes gyermekek esettében a genetika határozza meg, hogy jól vagy rosszul viselkedik az óvodában.

 

 

"Ha azt feltételezzük, hogy eredményeinket sikerül a későbbiekben is igazolni, nem kell többi annyit aggódnunk amiatt, hogy az összes gyermek magatartászavarokkal fog küzdeni a hagyományos központosított pedagógiai intézményekben, ami eddig komoly aggályokat vetett fel. Néhány genetikai hajlammal rendelkező gyermek viselkedését azonban más környezetben, például otthon vagy kisebb csoportban, valószínűleg jobban lehet kezelni” – nyilatkozott az eredményekről Dr. Shannon Lipscomb, a kutatást vezetője.

Az International Journal of Behavioural Development szaklapban közzétett kutatáshoz 233 családból gyűjtöttek adatokat. Kiderült, hogy azoknak a szülőknek, akik maguk is a negatív érzelmek magas szintjével és gyenge önkontrollal rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel van olyan gyerekük, akik magatartási zavarokkal küzd. Könnyen azt mondhatnánk, hogy a szülői minta ragadós. Azonban a szakértők örökbefogadott gyermekeket is vizsgáltak, és összefüggést mutattak ki viselkedésük és a vér szerinti szüleik tulajdonságai között annak ellenére, hogy nevelőszüleik nevelték őket.

Azt nem tudjuk, hogy a szülők számára mennyire megnyugtató ez a dolog, szerintünk semennyire, mert vagy tanultan, vagy hozottan, de úgyis ők lesznek az okai annak, hogy mindig Bandika ácsorog a sarokban az óvodában...

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás