CsaládTabuErőszak

Gyermekmunka elleni világnap

A gyermekmunka napjaink egyik legaggasztóbb, ugyanakkor mégis a szükségesnél kevesebb figyelmet kapó jelensége, holott világszerte körülbelül 215 millió gyerek, többnyire 5-17 év közötti kiskorú dolgozik. 

Ezek a gyermekek nem járnak iskolába, játékra sem jut idejük, sok esetben nem kapnak megfelelő táplálékot és gondoskodást sem. Több mint felük a gyermekmunka legrosszabb formáitól szenved: rabszolgaságtól, illegális drogkereskedelemtől, prostitúciótól.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet június 12-ét a gyermekmunka elleni küzdelem napjának nyilvánította. 2013-ban a kiemelt téma a "cselédmunka", ami világszerte csaknem 15 millió gyerek sorsa. Minden második cselédsorban tartott gyerek 5 és 14 év közötti, háromnegyedük lány, sokan fizikai és lelki bántalmazásnak kitéve dolgoznak, esetenként súlyosabb megaláztatások, erőszak áldozatai is.

Gyermekmunka helyett gyermekálom

Egy évvel ezelőtt a 13 éves Iqra még gyapotszedéssel töltötte a napjait, hogy hozzá tudjon járulni családja életben maradásához. Ma már iskolába jár, és komoly tervei vannak a jövőre nézve, nagy vágya az, hogy tanár lehessen. 

A kislány a sikeres felvételi után kezdhetett el járni a helyi önkormányzati iskolába, ami ingyenes, ráadásul az egyenruhát és a könyveket is biztosítják számukra. A család életében új fejezet nyílt. 

A Unicef programja olyan kezdeményezéseket finanszíroz, amelyek alternatív és hosszú távú bevételi forrásokat képesek biztosítani a családoknak és ez által a probléma gyökerét kezelik.

A történet folytatása az Unicef oldalán olvasható.

A magyar ombudsman, Szabó Máté 2010-től kezdve foglalkozik a gyermekek törvényellenes dolgoztatásával, a hatóságok intézkedéseivel. Ajánlásai eredményeként a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagja lett a munkaügyi felügyelőség, illetve a gyermekek jogainak védelme érdekében szigorították a munkaügyi ellenőrzés szabályait.

2013 januárjában utóvizsgálatában a biztos áttekintette, hogy változott-e a gyermekek jogait sértő ellenőrzési gyakorlat. Az ombudsman ismételten hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer nem minden esetben működik megfelelően, valamint felhívta a figyelmet, hogy a 18 éven aluliak munkáltatását minden esetben jelezni kell a gyermekjóléti szolgálatnak, mert az csak így tudja eldönteni, szükséges-e intézkedéseket hoznia a gyermek védelme érdekében.

Az ombudsman azt is kiemelte, hogy miután a tankötelezettséget 16 éves korra szállították le, lehetséges, hogy a korábbinál nagyobb számban jelenik meg a munkaerőpiacon a 18 év alatti korosztály, amelyre azonban speciális munkajogi szabályok vonatkoznak.
 

Forrás: Ombudsman, MTI, Unicef

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás