CsaládTabuFüggőségek

Drogok az iskolákban

Egy kutatás során a megkérdezett 14-16 éves korosztály 22 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, 16 százalékuk pedig fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Mindez abból a 2007-es felmérésből derült ki, amit a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztató keretében ismertettek.

A 8–10. évfolyamos, iskolában tanuló diákok országos reprezentatív mintáján készült vizsgálat eredményei szerint a tanulók nagy többsége fogyasztott már élete során alkoholt, és az iskolások közel 16 százaléka kipróbált már életében valamilyen tiltott szert. Változatlanul a marihuána használata a legelterjedtebb, ettől alig marad el a gyógyszer és alkohol együttes fogyasztása, de előfordul még az orvosi recept nélküli nyugtatófogyasztás és a szipuzás. A marihuánán kívül a tiltott szerek közül az ecstasy, az amfetaminok és az LSD/hallucinogének a legelterjedtebbek.

A kutatásban megkérdezett diákok közül egyértelműen veszélyeztetettnek tűnnek a befejezetlen felsőfokú végzettségű szülők gyerekei, és az is megfigyelhető, hogy a tiltott szerek kipróbálása gyakoribb a legmagasabb, mint a legalacsonyabb iskolai végzettségű szülők gyerekei között. A szülők feltételezett anyagi helyzete nem mutat kapcsolatot a tiltott drogok kipróbálásával.

Az iskolai lógás és a gyengébb tanulmányi eredmény nagyobb mértékű drogfogyasztással jár együtt – olvasható az ATV cikkében. Akiket a szülők együtt nevelnek, és harmonikus a szüleikhez fűződő viszonyuk, azok kisebb valószínűséggel lesznek rendszeres droghasználók.

A fogyasztók aránya a 22–23 éves korcsoportban a legmagasabb, az idősebbeknél stagnálás, illetve csökkenés figyelhető meg. Az általános iskolába járók 8 százaléka jelezte, hogy kipróbált valamilyen drogfajtát. A középfokú tanintézményekbe járó fiatalok közül a legveszélyeztetettebb réteg a szakiskolások csoportja, itt minden hetedik gyerek kipróbált már valamilyen kábítószert.

A kábítószert kipróbálók, illetve fogyasztók nagyobb számban Budapesten, illetve a megyei jogú városokban lakó magyar fiatalok vannak. Míg a községben lakó 15–29 évesek 13 százaléka, addig a fővárosiak 25 százaléka próbált már valamilyen drogfajtát.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás