CsaládTabuSzexualitás

Az óvszerhasználat és a csók nem atomfizika

– Csaba Eszter pszichológus ajánlója egy felvilágosító könyvről

Gondolom, nem csak az én szemem előtt fut felvilágosítás címén az a fantázia, amiben gyöngyöző homlokkal, szuszogva ül a fehér bőrkanapén a középkorú édesapa, hogy teljesítse a rábízott feladatot. Vele szemben, arcába logó hajjal serdülő fia, akinek talán egy félmosoly is ül szája sarkában, mert tudja, minek kéne következnie. Sőt, valószínűleg már sokkal többet tud...

Azt szokás mondani, hogy a felvilágosítás, pontosabban az szexuális nevelés (ami mellett ne feledkezzünk meg az érzelmi életről sem, hisz ezek egymás szerves részei) nem egydélutános program. Már egészen kicsi kortól, sőt, talán a perinatális időszakban alkotói vagyunk mi, szülők a gyermekünk testéhez való viszonyának, önértékelésének, sőt, a saját biológiai működéséről való információs ismereteinek. Tudom, te is, én is mások vagyunk. Különbözik a temperamentumunk, lazábban vagy épp diszkrétebben kezeljük a saját meztelenségünket, a csemete időről időre felbukkanó evidens vagy zavarbaejtő kérdéseit. Ezzel nincs semmi baj. A téma felé való nyitottság az első lépés, a következő annak a felmérése, hogy mit tudunk beleadni szülőként. Ha a gátlásaink vagy egyszerűen az információk hiánya miatt nem tudjuk a választ, szerencsére már rengeteg kapaszkodót kínál a világ. És tévedés, hogy mindent tőlünk kell tudnia a gyerekünknek. Amit nindenképp fel kell kínálni neki, az a hiteles és biztonságos forrás.

Természetesen vannak az interneten is megbízható, szakemberek által működtetett felvilágosító oldalak. De  könyvet szerető és használó családokban mi is lehetne evidensebb, mint keresni egy frappáns, lényegretörő, de mégis tartalmas könyvet?

A Bumm a gatyában úgy tud humoros lenni, hogy közben érzi az olvasó, ez egy komoly téma. Azt hiszem, így közeledve az emberi élet feléhez, én még soha nem olvastam ennyi szinonimát a péniszre. És egy pillanatig sem volt az az érzésem, hogy a lapokon szaladgáló szavaknak ne lenne ott a helye. Visszahozta azokat az időket, amikor tizenéves kislányként epedve bújtam a tiniknek szóló magazinok kérdezz-felelek rovatait. Pedig nőgyógyász édesapám mellett állandóan újabb és újabb hasznos vagy kevésbé hasznos  információhoz jutottam. A különböző promóciós anyagok révén például tudtam apró műanyag stilizált méhbe spirált felhelyezni. Ettől persze még nem izgultam kevésbé az első randin.

 Szerencsére ennél praktikusabb, koromnak megfelelő tudást tartalmazó olvasmányokról is gondoskodtak a szüleim, így a legszükségesebb alapokkal felvértezve indultam a felnőtt élet felé. Kedves szülőtársam, neked mi segített akkoriban csökkenteni a szorongásaidat?

Amit a Bumm a gatyában tud, az a fiatalok fejével való gondolkodás. Feltartott mutatóujj és fenyegetőzés helyett valós kérdésekre valódi választ ad, elvéve a téma elrettentő vagy misztikus élét. Mi is lehetne annál megnyugtatóbb egy fiatalnak, ha az óvszerhasználat mellett még arra is rádöbben, hogy a csók nem atomfizika?

Tulajdonképpen, ki merem mondani, ha nem a gyerekeinknek, hát magunknak szerezzük be ezt a könyvet! Abban biztosan segít, hogy megtaláljuk a megfelelő szavakat és érzéseket magunkban, ha eljön az első izzasztó kérdés ideje. Bónuszként engedi, hogy belessünk a fiatalság fejébe, sőt, egy-egy pillanatra mi magunk is újra kíváncsi serdülők lehetünk.

Nick Fisher: Bumm a gatyában - Kényes kérdésekről kamasz fiúknak, Manó Könyvek, 2015.
 

Csaba Eszter

pszichológus, családterapeuta-jelölt

 

 
Címkék: szexualitás

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó