CsaládTabuSzexualitás

Tabuk nélkül

Szex az iskolában

Úgy tűnik: a médiában leáldozott a tanárverések témájának, miután sikerült minden bőrt lehúzni róla. Az olykor agresszivitásba torkolló feszültségek ugyan mit sem enyhültek, de annyi szó esett már ezekről, hogy a kedves nézőnek, olvasónak, hallgatónak a szeme sem rebben, ha ilyesmiről hall. Már elszörnyedni sem tud rajta, az ingerküszöb lényegesen magasabbra került. De semmi gond, itt az új gumicsont, az előzőnél is hatásosabb: szex az iskolában.

A napközis idő alatt történő „nemi erőszak” ügye (10 éves gyerekek voltak az „elkövetők”) egészen az ombudsmanig eljutott. Volt felháborodás, reagálás és túlreagálás bőven, mire kiderült, hogy a világgá kürtölt hír nem egyezik a valóságos történésekkel. Még jó, hogy a főnöke megvédte a szerencsétlen napközis nevelőt.

De tudja meg a világ, hogy Szeghalmon az osztályteremben folyt közösülés (13 éves lány, 16 éves fiú, a lány szerint erőszak, a fiú szerint önkéntes felajánlkozás).

Elbocsátották a kenderesi iskolaigazgatót, akinek szexképek voltak a hivatali computerén (a feljelentő illetéktelenül jutott ezek birtokába, engedély nélkül töltötte le őket, és csinált botrányt az ügyből).

Egy tanárnő az interneten keresett (szex)partnert, a volt férje jelentette fel, ezek után neki is távoznia kellett az iskolából.

Megannyi zaftos sztori, lehet jókat csámcsogni, és nagyokat botránkozni.

Ki a felelős?

A Duna tévében a minap e hírek kapcsán meginterjúvolták az egyik szülői szervezet elnökét és egy középiskolai tanárnőt. Feltették a kérdést, hogy ki nevel, illetve, hogy ki tehető felelőssé a közállapotok (a „közerkölcs”) ilyen mérvű romlásáért. A szülő szerint természetesen az iskola, az iskola szerint természetesen a szülő. A jelen közállapotok (s ebben mindkét fél egyetértett) azonban rendkívüli mértékben megnehezítik a dolgot. A szülők vagy munkanélküliek, és így rossz példát mutatnak a gyerekeiknek, vagy agyonhajszoltak, és ezért nem jut idejük foglalkozni a csemetéjükkel. A tanároknak pedig „nincs idejük nevelni”, mert a megemelkedett óraszám nagyon igénybe veszi őket. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy minden bajért a körülmények hibáztathatók.

Vajon mi történik ezek után? Egy darabig a csapból is ez a téma folyik majd, az OKM esetleg elrendeli, hogy az iskolák meghatározott óraszámban kötelesek foglalkozni a szexuális felvilágosítással, az élet meg folyik szépen tovább a saját törvényei szerint?

Valóban kíváncsi lennék arra, hogy miként dolgozzák fel a történetet Szeghalmon, mi történik a két rajtakapott tinédzserrel. Megbélyegzik őket? Büntető eljárás alá vonják a fiút? Az eset csak abban az értelemben kivételes és egyedi, hogy az osztályteremben kapták rajta a párt, és a média nyilvánosságra hozta az ügyet. Vizsgálati adatok szerint a 10-13 éves gyerekek több, mint ötöde belekóstolt már a szexbe, a 15-18 éveseknek pedig a fele él szexuális életet.

Meg persze az is érdekelne, hogy a megbélyegzés mennyire teszi tönkre a másik két ügyben érintett igazgató és a tanárnő életét. Nem tudok az esetekről én sem többet, mint amennyit a média közöl, de az a gyanúm, hogy a bűn és a bűnhődés egyik esetben sincs arányban egymással.

Nézzünk alaposabban a dolgok mélyére!

A mai gyerekek szexuális kultúrája (is) egészen más, mint az előző generációké. Szocializációjukba beépül a média által a szexről közvetített, a valóságtól egyre inkább elrugaszkodó kép, és erősen hatnak rájuk az interneten bárki számára hozzáférhető pornográf tartalmak. Nem is szólva a városok legforgalmasabb helyein olvasható plakátokról, amelyek rejtett nevelési programként hatnak mindenkire, aki arra jár, és tud olvasni. (A budapesti metró mozgólépcsője mentén például a következő szövegek olvashatók az egymás mellett sorakozó plakátokon, egy helyen 3-4 alkalommal is: Beléd vágja mélyen. Erotikus, romantikus bestseller; Szereti, ha sikítanak (ez is egy regény hirdetése). Kedves G pont (kiadvány az orgazmusról).

A szülők nagy része természetesen félti a gyerekét, legszívesebben elodázná a felnőtté válását. Kevesen képesek őszintén, nyíltan, a másik félre is odafigyelve, az ő tapasztalatait is tudomásul véve beszélgetni erről a témáról. (Persze akadnak olyan szülők, akik nagyobbacska gyerekeiknek már megengedik a bizalmas együttlétet a partnerükkel, s olyanok is, akik keményen tiltanak, és olykor észre sem veszik, hogy a gyerek miket művel az ő tudtuk nélkül.)

A tanárok többsége hárítja a kapcsolódó felelősséget, legfeljebb a biológiai veszélyekre figyelmeztet (terhesség, nemi betegségek, AIDS), esetleg teljesen hatástalan erkölcsi prédikációkat tart, és törekszik arra, hogy az iskola területén ne kelljen beleütközni ebbe a problémába. Ha a folyosón, a tanteremben, bálteremben, kiránduláson lesz tanúja fiúk és lányok bizalmas érintkezésének (a csókolózástól kezdve az ölelkezésen át egészen a közösülésig), általában zavarba jön, felháborodik, büntet, vagy úgy tesz, mintha észre sem venné a dolgot. (Kíváncsi lennék, hogy például Rómeó és Júlia történetét vagy József Attila Ódáját hogyan tudják e tematikát tökéletesen kiiktatva tanítani.)

Miközben a tanárok sem nem nélküli lények, még ha a hagyományos pedagógusszerepbe nem is fér bele ez a vonatkozás. Ha az ő szexuális vágyaik, partner iránti igényük kerül nyilvánosságra, abból lényegesen nagyobb botrány kerekedik, mint a gyerekek hasonló tetteiből. Tehát a gyerekek fokozatosan kivívják maguknak, hogy a XXI. század erkölcse szerint élhessenek, miközben a tanáraikat száműzzük a XIX. századba.

Elgondolkodott már valaki azon, hogy egy-egy pedagógus szexuális nyomora, sikertelen párkapcsolatai, magánya, elrontott házassága milyen hatással van a mentálhigiénés állapotára, és mindez miként befolyásolhatja a tizenéves tanítványaival való kapcsolatát?

:

Porzó,bibe,méhecske

"A válasz nélkül hagyott kérdések, illetve a zavaros válaszok fokozzák a gyermek kíváncsiságát, vagy elültethetik benne azt a gondolatot, hogy a szex valami olyasmi, amit szé- gyellni kell." Bővebben...

 

Hallatlanul komplex és megoldatlan problémahalmaz tornyosul előttünk. Sokkal komolyabb és fontosabb annál, hogy puszta médiaszenzációként borzolja a közhangulatot.

Beszélnünk kellene róla őszintén, nyíltan, tabuk nélkül, felelősséggel.

Itt megtekinthetik a Duna Tv hivatkozott riportját.

 
Kölöknet hozzászólások  
(15 hozzászólás) 
2012 július 03.
F
Az április 10-ei hozzászóló véleményével és magatartásával maximálisan egyetértek, jó lenne, ha mindenki így állna ehhez a kérdéshez. Annak idején, harminc évvel ezelőtt még teljesen más világ volt, pláne ötven valahány éve, nekünk nem tartottak se otthon, se az iskolában ilyen jellegű felvilágosítást, mert szüleink prűdek voltak, ugyanakkor ötvenévesen összehoztak (majdnem) egy gyereket. Nem is volt védekezés, ill. esemény utáni hüvelykezelés volt, ezt a fürdőszobai eszközök láttán tudom. Én a gyerekemnek megpróbáltam a felvilágosítást megadni, de mivel tapasztalatom (gyerekpszichológiai) nem volt, nehezen ment. Ma már az iskolában megtesszük, beszélünk róla, nem okoz gondot, a baj, hogy a gyerekek nem kérdeznek, így csak fél-információik vannak, hiszen egymást tájékoztatják a dolgokról. Véleményem: Teljes nyíltsággal, természetesen jóízléssel kell aszexről beszélni, hiszen ahogy szoktam mondani: az nagyon jó dolog, ha nem az volna, mi sem lennénk itt.
2010 augusztus 06.
felhasználó
Az élet él,és élni akar.Ezt mondta valaha
egy bölcs.A virágnak se lehet megtiltani,
hogy kinyíljon,az emberek is mingíg fognak
párzani,tökmindegy,hogy a szülők mire oktatják
a gyereket.
2010 május 31.
......
szerintem meg lehet erteni hogy a gyerekek "megkivanjak" a szexet mivel mindenhol ezt mtassak, netten magazinokbam tvben . Maszturbalnak, kielegitik magukat ha nem is massal. Mostanaban mar "szegyen"-nek tartsak ha 14 eves korukban meg szuzek. el kell magyarazni nekik hogy mi a veszelyei a szexnek es mi a kovetkezmenyei. Ezt tudjak de nem erdeklik oket. Szerintem a legjobb megoldas ha felkeszitik oket erre a szulook es nem nagyon tiltsak mert emg azert is csinajak. Ha akarjak akar hl megcsinalhassak, mint pl az iskolaban.
2010 február 28.
::::::
U.I.Már Estem át ilyenen és tilcsák be azokat az oldalakat
2010 február 28.
::::::
Nem helyes a gyerekeknek megengedni hogy felügyelet nélkül gépezzenek mert megnyithatnak olyan oldalt ahol Szex-es játékok vannak
2009 december 18.
feher
ez nem helyes!
2009 november 11.
hg
szart
2009 június 21.
 
Szerintem ez visszaszorítható lenne, a tv müsorokban szinte csak ez megy szinte nincs már olyan film amiben nincs sex jelenet.A másik dolog pedig az, hogy nem csak erre a sexuális megjelenésre kellene figyelni, henem a "webcam sexre".Ez is nagyon sok veszélyt rejt és bárkit megtalálnak a perverzek a fiuk körében már 13 évesen megkezdödik ez. Én tudom hisz ebben élek 14 éves lány vagyaok és letom h egyre több a távkapcsolat és az "eggyüttlétek" ily formán jelenik meg ami megint csak rossz. Szerintem elöbb ezt kéne visszaszoritani, ettöl romlanak el a kicsik.A szülök sokszor nem is tudják hogy, az ő kicsi gyermekük mit tesz Webcamba meg...és hiába szülök tanárok, nem élnek abban a világban mint a gyermekük.És akkor még nem is emlitettem meg a hiszékeny lányokat, tudom miröl beszélek, mert én is beleestem ebbe a fertöbe ami most megy, de nekem még siekrült kijutnom de sokaknak nem.Napog sorolhatnám hogy miért kezdenek Webcamozni a mai "gyerekek"... egy 14 éves lány
2009 április 10.
 
Hát, igen, a kettőség erősen megvan. Nem vagyok pedagógus, csak mezei szülő, de mivel lányom van, és velem anno az anyám nem nagyon tudott ezekről a dolgokról beszélni, mikor megszületett, úgy döntöttem, ha kérdez, válaszolok, bármennyire rázós is legyen a terep. Két-három éves volt, mikor először kérdezett. Én nyíltan és őszintén elmondtam neki mindent, amit fontosnak tartottam a kérdésével kapcsolatban - amiből persze egyre több és több kérdés született -, sőt, egy régi felvilágosító könyvből megnézegettük a picibabát a mama pocakjában is (a híres méhen belüli fotókról). Ugyanebben a könyvben voltak képek a szülésről is - szintén fotók -, valamint rajzok a nemi szervek felépítéséről. A gyerek minden undor, megbotránkozás nélkül fogadta be ezeket a dolgokat, ám az átadott tudás okozott néhány kellemetlen pillanatot: pl. óvónéni panaszkodott, hogy mindenkinek elmesélte az oviban a hogyan-lesz-a-baba dolgot, és a szülők ettől kiborultak. Amire én csak azt tudtam reagálni, hogy a gyerek kérdez, én pedig a többi szülő miatt nem fogok hülyeségeket mondani neki. Ma ott tartunk, hogy 9 éves, tudja, mire való a gumióvszer, hogy mikor menstruálni fog, már gyereke is lehet, hogy létezik fogamzásgátló, és van olyan is, hogy terhességmegszakítás, nemi betegség. Mostanában már olyan kérdéseket tesz fel (persze, nem napi rendszerességgel), hogy mi kell egy fiúnak a szexhez? És már arról is kérdezett, nekem milyen első élményeim voltak. Lehet, hogy túlzásnak tartja majd valaki részemről - én nem érzem annak -, de fontosnak éreztem válaszolni ezekre a kérdésekre, legjobb tudásom szerint és a lehető legőszintébb módon. Mert most még bizalommal van irántam, és engem kérdez, de eljöhet az az idő, hogy már nem. Főleg akkor, ha addig minden kérdését elütöm egy "kicsi-vagy-te-még-ehhez" vagy valami hasonló válasszal. Tapasztalatom szerint nála nem alakult ki egyelőre blokk a szexszel kapcsolatban, bár azt már tudja, hogy utcán, idegenekkel ilyenről nem illik beszélni. (A fene nagy intimitás...) Így viszont úgy érzem, talán nem kell majd attól tartanom, hogy hasonló helyzetekbe keveredik, mint a fenti esetek. Talán sikerül felvérteznem annyi infóval, hogy adott esetben feltalálja magát és megfelelően tudjon majd magára vigyázni.
2009 április 09.
 
szar az egesz semmi porno noncs itt
2009 március 06.
 
Ez egy vers, de ilyen furán másolta be a rendszer
2009 március 04.
 
Mi az a "margarétás" ügy? Nekem ez kimaradt.
2009 március 04.
 
a 2. hozzászóló Verika
2009 március 04.
 
Szerintem külön kell választani minden esetet ahhoz, hogy véleményt formálhassunk róla. Pedagógusként és szülőként egyaránt az a véleményem, hogy a tíz éves gyerekek esetében hihetetlenül nagy kárt okoztak azzal, hogy ekkora ügyet kerekítettek belőle, ahelyett, hogy megfelelő keretek között, nyíltan, de nem ország-világ elé tárva, a szülők, vagy az osztályfőnök, esetleg külön-külön mindegyik elbeszélgetett volna velük. Ebben az esetben semmi többre nem lett volna szükség. Hová jutna a világ, ha minden papás-mamást játszó gyerekből hírt kovácsolna magának az éhes média? Senki nem gondolt arra, hogy milyen nyomot hagy egy tízévesben amit itt műveltek velük? Ebben az esetben az őket körülvevő felnőttek viselkedtek elítélendő módon. A margarétás igazgató és a hozzá hasonló történetek szereplői pedig többnyire a saját kardjukba dőlnek, mondhatjuk úgy is, elfogyasztják, amit főztek. Értük nem aggódom, és miattuk magamért sem. Szerencsére nem általános jelenségről van szó, ezért is vetődik rá olyan hevesen a média. Igazából nincs is itt többről szó, mint digitális világunk adta technikai bakikról. Biztos vagyok benne, hogy száz évvel ezelőtt is akadt ennyi "margarétás" tanerő, csak nem volt még szegényeknek digitális fényképezőjük, meg számítógépük.
2009 március 04.
 
en inkabb azt tartom botranyosnak, h. a sex "buntenynek" minosul, akkor is, ha nem az. Fura kettossegben elunk: egyfelol - mint a cikkben is olvashato - mindenhonnan ez csopog, masfelol igazan nyiltan nem tudunk rola beszelni. A gyerekeket nem elrettenteni kell, hanem elhitetni veluk, h. a sex jo dolog, legfokkeppen akkor, ha mindket felnek jo, ehhez mindket felnek tenni kell. oruljunk annak, ha egy iskolaigazgatonak meg van szexualis erdeklodese:-). vagy meg inkabb annak, ha a gyerekek felvetik orakon, meg akkor is, ha provokacionak szanjak: teljesen jo alkalom, h. a tanar elhitesse veluk, ez nem egy satantol valo tiltott dolog, hanem - jo esetben - a szeretet egy kifejezesi formaja, emellett s ezzel egyutt meg jo is:-). a szulo ugyanigy tehet. de ha csak tiltunk, buntetunk, elbocsatunk, pellengerezunk, akkor nem csoda, ha a gyerekek is titkoloznak, az meg vegkepp nem, h. a pornofilmek alapjan itelkeznek a sexrol, s onmagukrol. r.
Összes hozzászólás (15) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó