CsaládTabu

Tabutémákról könyvek és filmek segítségével!

Fontos, de gyakran elhallgatott témákról szól a Budapest Film és a Móra Kiadó Puskin moziban induló előadás-sorozata. Gondosan válogatott filmek és irodalmi szemelvények felhasználásával októbertől rendhagyó osztályfőnöki órákat tartanak tizenéveseknek, ahol nem lesz tabutéma! A művészet segítségével és egy szakértő közreműködésével a fiatalok szabadon beszélgethetnek olyan kényes kérdésekről, mint a drog, az erőszak vagy a kirekesztés problémája.

Az előadások apropója a Móra Könyvkiadó „Tabu könyvek” sorozata, amelyben a fiatalok életében előforduló elhallgatott témákról, kényes kérdésekről, megrázó történetekről szabadon szóló szépirodalmi művek jelennek meg. Ilyen az iskolai vagy családon belüli erőszak, az alkohol- és droghasználat, a rasszizmus és a kirekesztés kérdése, a nem kívánt terhesség vagy éppen a mozgássérültek problémái.

Az előadások filmvetítéssel indulnak, hogy a látottak alapján a fiatalok könnyebben ráhangolódhassanak az adott témára, majd az előadó segítségével ezeket a kérdéseket járják körül, bemutatva többek között az idekapcsolódó irodalmi alkotásokat is. A program szervezői azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok megismerjék azokat a filmeket és könyveket, amelyek valójában az ő problémáikról, az ő nyelvükön szólnak, ráébreszteni őket, hogy az irodalom és a művészetek mennyire fontos segítséget jelenthetnek ezeknek a problémáknak a megértésében és feldolgozásában.

A sokszínű és érdekes filmkínálatban Bollók Csaba 2007-ben éppen a Magyar Filmszemle Diákzsűrije által díjazott alkotása, az Iszka utazása éppúgy szerepel, mint a Neil Gaiman regénye alapján készült, Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjra jelölt Coraline és a titkos ajtó.

A vetítésekre és az azt követő előadásokra iskolai osztályok, csoportok jelentkezhetnek, létszám-korlátozás nélkül.

További információk a könyvekről és a filmekről a www.tabukönyvek.hu weboldalon és a Facebookon  http://www.facebook.com/pages/Tabu-Konyvek olvashatók.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: tabu, hír, előadás, kamasz

Kölöknet hozzászólás

aláírás