Életmód

Egy magyar férfi három évvel kevesebbet él, mint az európai átlag - Tudod, miért?

A 2022-es KSH adatok szerint egy átlagos magyar férfi születéskor várható élettartama mindössze 74 év. Ez az európai átlagtól három évvel elmarad, a nőkéhez képest pedig hat évvel kevesebb. Ez tehát a várható élettartam, de az egészségben eltöltött évek száma még kevesebb, a WHO kimutatása alapján a magyar férfiaknál átlagban mindössze 64 év.

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjas éveikben már egészségügyi problémákkal küzdenek. Ennek a szomorú előrejelzésnek az okai biztosan visszavezethetők az életmódra és a táplálkozásra is – állítja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Többet alkoholizálunk, mint a britek vagy az oroszok

Az egyik legnagyobb probléma a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás. Világelsők vagyunk az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően: a Magyarországon élők közel negyede érintett, amivel megelőzzük a közhiedelemben nagyivónak tartott nemzetek egész sorát, köztük a briteket, az íreket, a németeket, az olaszokat és a franciákat, de még az oroszokat is magunk mögé utasítjuk.
Nemek szerinti bontásban még látványosabbak a magyar adatok: a férfiak több mint harmada, 36,9 százaléka alkoholbeteg, szemben a nők 7,2 százalékával.

A világ egyik legelhízottabb nemzete vagyunk

A másik terület, ahol szintén elkeserítő, hogy az elsők között vagyunk nemzetközi viszonylatban: az a túlsúly és az elhízás. A világ egyik legelhízottabb nemzeteként társadalmunk közel kétharmada küzd ezzel, és e téren is a férfiaké az elsőbbség, mert jellemző étkezésükre a magas zsírtartalmú étrend, az állati és növényi eredetű élelmiszerek kedvezőtlen aránya, azaz sok hús, zsíros tejtermék, zsír fogyasztása szemben az ajánlott teljes értékű gabonákkal,zöldség és gyümölcsfogyasztással. Sok sót használnak, ami megnöveli a magas vérnyomás és számos daganat kialakulásának veszélyét, alacsony a rostbevitelük és vitaminokban, ásványi anyagokban, egyéb
tápanyagokban hiányos az étrendjük. 

Ehhez járul hozzá a mozgásszegény életmód, ami  bizonyítottan összefüggésbe hozható az elhízással és bizonyos betegségek kockázatával, arról nem is beszélve, hogy a rendszeres mozgás sokat segítene az állandósult stressz leküzdésében is.

EZ IS ÉRDEKELHET: Hamarosan itt az ország legnagyobb családi rendezvénye!

„Az egészségtelen táplálkozásból eredő elhízás bizonyítottan olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri panaszok, bizonyos daganatok, alvási apnoe vagy ízületi bántalmak. A túlsúly a férfiak termékenységét is  rontja és szerepet játszik a normál bélflóra felborulásában – ismerteti a kockázatokat Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke. 

    Az sem megoldás, ha a rossz étrendet nagy dózisú étrendkiegészítőkkel próbálják ellensúlyozni. Az antioxidánsok tartós és túlzottan nagy dózisban történő bevitele (pl. az étrendkiegészítők évekig történő szedése) oxidatív stressz formájában ronthatja a spermiumok minőségét és növelheti a gyulladásos folyamatok kialakulását”

 – teszi hozzá a szakember.

Esszenciális szűrővizsgálatok

A táplálkozáson és a mozgásszegény életmódon kívül a férfiak életét az is rövidíti, hogy sokkal kevésbé járnak el rendszeresen szűrővizsgálatokra, mint a nők, és ezért rendszerint már megkésve fordulnak orvoshoz.

Fontos lenne tehát, hogy a férfiak is évente egyszer menjenek el laborvizsgálatra (teljes vérkép, PSA teszt), fogorvoshoz, szemvizsgálatra, tüdő-, anyajegy- és prosztataszűrésre, 50 év felett vastagbélrák-szűrésre akkor is, ha nincsenek tüneteik.

Ezt a sort a családban előforduló betegségek ismeretében az orvos bővítheti. A szűréseken kívül a helyes étrend kialakítása sokat segítene, hogy az egészégben eltöltött életévek száma nőjön. Ehhez mindenki számára jól használható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hazai táplálkozási ajánlása, az Okostányér®, ami közérthető formában mutatja be, hogy milyen élelmiszertípusokból mennyit és milyen arányban kéne fogyasztanunk egy nap.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás