Életmód

Csupakrémes gesztenyés rolád – karácsonyi desszertnek tökéletes! (Recept)

Gesztenye rolád

Az alábbi habos-gesztenyés sütemény ízében a klasszikus gesztenyepürék világát idézi, ám a puha, könnyű piskóta kellemesen ellensúlyozza a gesztenyekrém megszokott teltségét, így az egész desszert sokkal harmonikusabb és lágyabb ízélményt nyújt.

A gesztenyés süteményekre, ahogyan a krémes süteményekre is általában a téli ünnepek alkalmával gondolunk. Az ünnepekre hangolódva hoztunk egy könnyen elkészíthető, és nagyon mutatós desszertet.

Csupakrémes gesztenyés rolád (recept)

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 kanál liszt
  • 4 kanál cukor
  • 1-4 kanál kakaópor (ízlés szerint)
  • 1 kanál olaj
  • 1 sütőpor
  • 3 fagyasztott gesztenyepüré 
  • Fél liter habtejszín

Elkészítés:

1. Piskótalapot készítünk: a tojáshabot felverjük, a tojássárgákat cukorral habosra keverjük. A kettőt vegyítjük, beleszórjuk a lisztet, sütőport, kakaóport, olajat. A piskótamasszát mindig óvatosan forgatjuk, különben a laza "szivacsos" állománya szétesik.

2. A nyers piskótatésztát sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, hogy kész, téglalap formájú piskótát kapjunk.

3. A lapot előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. Kivétel után pihentetjük, hagyjuk kihűlni.

4. A krémtöltelékhez a fél liter habtejszínt kemény habbá verjük. Majd belekeverjük az átpasszírozott gesztenyepürét. (Aki édesen szereti 1-2 kanál cukrot szórhat a krémtöltelékbe). Dekoráció céljából valamennyi gesztenyepürét hagyjunk ki.

5. A kihűlt piskótalapról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémtölteléket.

6. Végül ügyes mozdulatokkal rolád formába tekerjük.

7. A krémes sütemények egyik trükkje, hogy legalább 3-4 órára "békén kell hagyni őket", akkor lesznek könnyen szeletelhetőek.

Jó étvágyat!