Életmód

Követendő példával állt elő a magányosság leküzdésére egy svéd városka

Ötletes kampányt eszelt ki egy bájos svéd városka, hogy a lakói ne érezzék magukat egyedül: köszönésterápiát vezetett be! A városka vezetése szerint már egyetlen "szia" képes arra, hogy az emberek egymás iránt nyitottabbá váljanak, és ne érezzék teljesen magányosnak magukat. Gyanítjuk, a svéd ötlet nem csak a skandináv országban működne jól, hanem nálunk is.

Egy viszonylag friss kutatás rámutatott arra, hogy fenn, a messzi északon fekvő svéd Luleå városka lakói meglehetősen magányosak: a 16-29 évesek 45%-a mondta, hogy tapasztalt már különféle problémákat a magányosság érzése miatt, a 85 évesnél idősebb korosztály ellenben ennél jobban bírja a hosszú, sötét téli hónapokkal járó egyedüllétet, amikor előfordul, hogy csak néhány óra hosszat van világos.

"Köszönj sziát!" - köszönésterápia magány ellen

Luleå városvezetése felismerve a problémát, egy új közösségépítő kampányba kezdett. A Säg hej! (Köszönj sziát!) kezdeményezés arra ösztönzi a lakókat, hogy köszönjenek egymásnak a sötét téli hónapokban, aminek célja, hogy enyhítsék a társadalmi elszigeteltséget. A kampány ötletgazdái a szívmelengető akciótól azt várják, hogy a köszönésterápia boldogságérzést szabadít majd fel a közösség tagjaiban - írja a The Guardian.

"Nagyon jó dolog, hogy idegen emberek köszönnek egymásnak. Ez azt jelenti, hogy az egymással találkozó, egymást nem ismerő emberek egy kicsit boldogabbak lesznek" - mondja lelkesen a 61 éves Pontus Wikström, a Kallis Luleå téli fürdőcsoportjának elnöke.

A kreatív pszichológiai akció azon alapul, hogy ha idegenek üdvözlik egymást, akkor bárki úgy érezheti, hogy "jobban látják őt, és ezáltal megéli a valahova tartozás érzését". Kutatások arra világítanak rá, hogy ez további hatással van az egészségre és segítőszándék felélesztésére is.

"Ha köszönsz a szomszédaidnak, akkor nagyobb valószínűséggel fogsz majd nekik segíteni" - mondják a svéd ötletgazdák. És aminek az ellenkezője is igaz: ha az emberek kevesebbet köszönnek egymásnak az utcán, megállókban, parkokban, akkor könnyen elszigeteltelődnek, kevesebb spontán igényük támad arra, hogy érintkezzenek másokkal, így kiszolgáltatottá válhatnak a depressziónak.

A magány és az elszigeteltség egyre nagyobb problémát jelentenek nem csak Svédországban, hanem szinte az egész világon, mert olyan kort élünk, amikor a személyes kapcsolatok gyérülnek, és nem találkozunk egymással olyan sűrűn, mint korábban. A hideg, téli időszak ezt csak tovább erősíti, amikor az utcára sem lépünk ki szívesen, kevesebbet vagyunk a szabadban, közösségben. Vagyis a köszönésterápia, ami nem kerül semmibe, máshol, nálunk is hasznos lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET: Két éves kor alatt tilos lenne a baba, kisgyerek kezébe kütyüt adni! Svéd gyermekorvosok pirítottak rá a szülőkre


Svéd város látképe madártávlatból, a fotó csak illusztráció, forrás: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás