Életmód

Süllyedésbiztos meggyes pite (recept), amiben a meggy "lebeg" a tésztában

Meggyes pite porcukorral

A meggyes sütemények gyakori szépséghibája, amikor a meggy a tészta aljára süllyed. Több trükk is létezik arra, hogy a meggy ne a sütemény alján kössön ki. Cikkünkben a fortélyokat is eláruljuk, egyúttal egy olyan könnyen elkészíthető meggyes süti receptet mutatunk, ahol a meggy valóban "lebegni" fog.

Még mielőtt rátérnénk a süllyedésbiztos meggyes pite receptre, eláruljuk, mi az oka annak, hogy a gyümölcs teljesen alulra kerül, holott sokkal szebb és mutatósabb lenne, ha a tészta közepén maradna. 

Hogy nem kerül a meggy a sütemény aljára?

  • Ha nem igazán szeretnéd a bevált receptedet lecserélni, akkor pár apró trükkel elérheted a kívánt hatást. Az egyik ilyen, hogy egyszerűen csak átforgatod a meggyet lisztben vagy zsemlemorzsában, mielőtt a tésztába kevernéd. Rutinos háziasszonyok a liszt helyett kevés darált diót, darált mandulát vagy zsemlemorzsát használnak. Ez plusz bunda ugyanis megtapad a gyümölcsön, így a súlyosabb meggy nem csúszik le már azonnal a nyers tészta aljára.
  • Egy másik sütési trükk, hogy eleve sűrűbb tésztát készítesz. Ugyanis ha a tésztád túl híg, a végeredmény szinte borítékolható. Tehát az eredeti tésztát kicsit sűrítheted például egy plusz evőkanál liszttel, darált dióval vagy búzadarával.
  • Fontos az is, hogy ne egyszerre öntsd nyakon a tésztát a gyümölccsel. Ehelyett: először kerüljön a tészta kétharmada a tepsibe, szórd rá a meggyet, majd fedd be a maradék tésztával. Így a gyümölcs lebegni fog a tészta közepén.
  • A fagyasztott meggyet (merthogy legtöbbször ebből készítjük), csak félig olvasszuk ki, mert ilyenkor nem enged sok levet. Szűrjük le alaposan, sőt, akár még papírtörlővel is felitathatjuk.
  • Léteznek olyan meggyes pite receptváltozatok (ezt már valóban csak fekete öves háziasszony jelölteknek ajánljuk), ahol 5–8 percre elő kell sütni a tésztát, mielőtt a meggyet rászórjuk. Így a valamennyire sültebb tészta felülete megtartja a nehéz gyümölcsöt.

Természetesen a siker fokozható, ha ezekből a trükkökből egyszerre többet is bevetünk. Mindezek után következzen a képen látható recept. Szándékosan egy zsírosabb receptváltozatot hoztunk, mert ebben nehezebben merül el a meggy.

Meggyes sütemény recept, ahol a meggy nem süllyed le

 #recept #meggyes pite

Hozzávalók (25×35 cm-es tepsihez):

  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 20-25 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1 evőkanál búzadara (opcionális, de segít a tartáson)
  • 35–40 dkg kimagozott, jól lecsöpögtetett meggy (mirelit meggyet csak félig olvasszuk ki)
  • 1 evőkanál liszt a meggyhez

Elkészítés:

1. A kimagozott meggyet alaposan lecsepegtetjük, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel, amiben óvatosan átforgatjuk. Ez a legfontosabb lépés a süllyedés ellen.

2. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, azaz fehéredésig.

3. Hozzáöntjük az olajat, majd a tejet.

4. A lisztet, sütőport, sót és búzadarát összekeverjük, majd több részletekben beleforgatjuk a nedves masszába.

5. A tészta állaga legyen krémes, de ne túl folyós. Ha túl hígnak érezzük, adjunk még hozzá 1–2 evőkanál lisztet.

6. A tepsit vajazzuk vagy lisztezzük ki, vagy ha úgy jobban szeretjük, használjunk csak sütőpapírt.

7. Öntsük a tepsibe a tészta körülbelül kétharmadát. Szórjuk rá a lisztes meggyet egyenletesen, majd takarjuk be a maradék tésztával. Ez a rétegezés is segít, hogy a meggy ne az alján landoljon.

8. Előmelegített sütőben, 180°C-on (alsó-felső sütés) 35–40 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Jó étvágyat!

 #recept #meggyes pite

 #recept #meggyes pite

Kölöknet hozzászólás

aláírás