Életmód

Mitől marad puha a mézeskalács? Mi a puha mézeskalács titka?

Mézeskalács-figurák egy tányérban.

Az adventi időszak egyértelmű slágere a mézeskalács, amelyet akkor szeretünk igazán, ha puha, nem kopogós, nem száraz, és nem kell attól tartanunk, hogy beletörik a fogunk. Az alábbiakban felfedjük a pihe-puha mézeskalács titkát, és mutatunk egy kipróbált, isteni finom receptet is.

Sokan gondolják azt, hogy a puha mézeskalácsnak külön receptje van, valójában azonban nincs ilyen recept. Puha állagú mézeskalács számos különböző receptből készülhet, a titok inkább a jó minőségű alapanyagokon, a megfelelő arányokon, néhány kulcsfontosságú összetevőn és leginkább a technikán múlik.

Leírásunk első részében összegyűjtöttük a legfontosabb sütéstechnikai trükköket (érdemes gyorsan átfutni, mielőtt nekiugrasz a sütésnek), ezután pedig következzen a tuti, kipróbált mézeskalács recept!

Puha mézeskalács készítése

Kezdjük is a névadó mézzel, amelynek mind a minőségére, mind pedig az arányára érdemes figyelni. Azok a receptek működnek a legjobban, amelyekben bőséges a méz mennyisége, mert a méz nedvesen tartja a tésztát, így tovább marad puha az elkészült mézeskalács. A friss, jó minőségű (lehetőleg házi, és nem cukorsziruppal kevert) méz sokkal jobb állagot kölcsönöz a süteménynek. Apróságnak tűnhet ugyan, de mégis csak maga a méz a mézeskalács lelke.

Sokan a vaj helyett margarinra esküsznek (a mi tuti receptünk is e mellett teszi le a voksát). Mindenesetre a túl kevés zsiradék már eleve szárazabb süteményt eredményez.
A tojással sem érdemes spórolni, ha a recept 3 tojást ír elő, inkább nagyobb méretűekkel dolgozz, mert a tojás gazdagítja a tésztát. A tej pedig plusz nedvességet ad, ami lassítja a kiszáradást. Ha a nyers tészta összeállítása során azt érzed, hogy a tésztád nem elég nedves, nem képlékeny, hanem inkább száraz és nehezen kezelhető, bátran löttyincs hozzá még egy kevés tejet.

A legtöbb puha mézeskalács recept 1–24 órás pihentetést javasol. (Mi praktikussági okokból az azonnal süthető recepteket részesítjük előnyben.) Kétségtelen azonban, hogy ha van időd a tészta pihentetésére, érdemes azt kihasználni; a fűszerek ilyenkor összeérnek, a tészta átnedvesedik és rugalmasabbá válik. A tésztát bezacskózva, hűtőben pihentetjük.

Ha mindezekre odafigyeltünk, már „csak” a sütési idő és a hőfok marad. A mézeskalács akkor jó, ha alul nem sül meg teljesen. Ha azt látjuk, hogy a sütemény alja barna, akkor már túlsült, és kemény lesz. A puhaság titka a rövid sütési idő (6–8 perc) és a közepes hőfok (170–180°C). Természetesen a sütéshez egy kis rutin is kell, mert elsőre talán azt gondoljuk, hogy a süti még nyers, pedig éppen ez a kissé képlékeny, omlós állag biztosítja a későbbi puhaságot. Ha a mézeskalács teteje egy kis ujjbegynyomásra benyomódik, akkor jó.

A mézeskalácsokat mindig légmentesen záródó fémdobozban (nem műanyagban) érdemes tárolni, így elkerülhetjük a kiszáradást. A sütik mellé tehetünk egy-egy cikk almát vagy néhány darab narancshéjat is, ezek párásítják a közeget, és segítenek puhán tartani a mézeskalácsot. Igen, jól gondolod, hogy ezek az „organikus párásítók” idővel romlani kezdenek, ezért 1–2 naponta cseréljük őket friss darabokra.

Puha mézeskalács receptje

Mézeskalács recept – Így lesz tökéletes a mézeskalács! | Kölöknet

Egy roppant finom, puha mézeskalács receptet hoztunk. Nem kell feltétlenül pihentetni, azonnal süthető. A család imádni fogja!