Életmód

Mézeskalács recept – Így lesz tökéletes a mézeskalács!

Gasztro

Az adventi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. Egy roppant finom, puha mézeskalács receptet hoztunk. Nem kell pihentetni, azonnal süthető.

Mézeskalács recept – hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 1 sütőpor
  • 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék (vagy: fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg)
  • 1 evőkanál aranykakaó
  • 30 dkg margarin
  • 250 ml méz
  • 3 db közepes tojás

Mázhoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 20-25 dkg dkg porcukor

Mézeskalács recept – elkészítés

1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat.
2. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat.
3. Homogén masszává gyúrjuk.
4. Lisztezett gyúródeszkán, lisztezett sodrófával gyors mozdulatokkal fél centiméteres tésztát nyújtunk.
5. Karácsonyi kiszúrókkal kiszaggatjuk a mézeskalácsokat.
6. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rendezgetjük egymástól laza távolságra.
7. Előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük. (forrón ne pakolgassuk sokat, mert törik)
8. Máz: gépi habverővel alaposan felverjük a fehérjét és a porcukrot.
9. Díszítés: a máz alapanyagot tiszta zacskóba töltjük, kis lukat vágunk a végére, és már dekorálhatjuk is a mézeskalácsokat.

Tippek, trükkök:

  • csak jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk
  • a tésztamassza eleinte lisztes, nehezen akar összeállni – ez nem baj, gyúrjuk tovább alaposan, és fokozatosan összeáll a kész, nyújtható massza
  • ha túlságosan puha a massza, adjunk hozzá még lisztet, vagy tegyük egy kis időre a hideg hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni
  • nyújtásnál ne felejtsünk el jól alálisztezni, különben ragadni fog
  • a megsült mézeskalácsokat lapáttal alányúlva, óvatosan vegyük le a sütőpapírról, mert forrón törékenyek
  • a mázat már nem kell sütőbe tenni, szobahőmérsékleten gyorsan szárad
  • a kész mézeskalácsok fém dobozban tartva sokáig puhák maradnak
  • a teljes mennyiséget akár 2-3 sütésre is elegendő, nem muszáj egyszerre kisütnünk, ha több részre osztjuk a nyers tésztamasszát, és hűtőben légmentesen lezárjuk, jó pár napig biztonságosan eláll

A lenti fotókat Demeter Kata olvasónknak köszönjük!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kölöknet hozzászólás

aláírás