Mézeskalács recept – Így lesz tökéletes a mézeskalács!
Gasztro
Az adventi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. Egy roppant finom, puha mézeskalács receptet hoztunk. Nem kell pihentetni, azonnal süthető.
Mézeskalács recept – hozzávalók
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 1 sütőpor
- 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék (vagy: fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg)
- 1 evőkanál aranykakaó
- 30 dkg margarin
- 250 ml méz
- 3 db közepes tojás
Mázhoz:
- 1 db tojásfehérje
- 20-25 dkg dkg porcukor
Mézeskalács recept – elkészítés
1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat.
2. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat.
3. Homogén masszává gyúrjuk.
4. Lisztezett gyúródeszkán, lisztezett sodrófával gyors mozdulatokkal fél centiméteres tésztát nyújtunk.
5. Karácsonyi kiszúrókkal kiszaggatjuk a mézeskalácsokat.
6. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rendezgetjük egymástól laza távolságra.
7. Előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük. (forrón ne pakolgassuk sokat, mert törik)
8. Máz: gépi habverővel alaposan felverjük a fehérjét és a porcukrot.
9. Díszítés: a máz alapanyagot tiszta zacskóba töltjük, kis lukat vágunk a végére, és már dekorálhatjuk is a mézeskalácsokat.
Tippek, trükkök:
- csak jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk
- a tésztamassza eleinte lisztes, nehezen akar összeállni – ez nem baj, gyúrjuk tovább alaposan, és fokozatosan összeáll a kész, nyújtható massza
- ha túlságosan puha a massza, adjunk hozzá még lisztet, vagy tegyük egy kis időre a hideg hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni
- nyújtásnál ne felejtsünk el jól alálisztezni, különben ragadni fog
- a megsült mézeskalácsokat lapáttal alányúlva, óvatosan vegyük le a sütőpapírról, mert forrón törékenyek
- a mázat már nem kell sütőbe tenni, szobahőmérsékleten gyorsan szárad
- a kész mézeskalácsok fém dobozban tartva sokáig puhák maradnak
- a teljes mennyiséget akár 2-3 sütésre is elegendő, nem muszáj egyszerre kisütnünk, ha több részre osztjuk a nyers tésztamasszát, és hűtőben légmentesen lezárjuk, jó pár napig biztonságosan eláll
A lenti fotókat Demeter Kata olvasónknak köszönjük!