Életmód

Így látom én

A deszkásoktól az emósokig

A kamaszok öltözködése időzített bombaként működik a szülők életében. Közelharcok sokaságát vívjuk, hogy ne lógjon rajta a nadrág, hogy váljon meg nyáron a fekete pulóvertől. Hogy mindez miért reménytelen? Egy kamasz segít eligazodni a stílusok között.

A legtöbb fiatal tartozni akar valahova, és ezt fejezi ki a külső megjelenésében. Az egyik csupa feketében van, a másik hatszor akkora nadrágot és pólót hord, mint amekkora kellene. Ám a lényeg az, hogy ezekkel a jelekkel pontosan kifejezik, hogy hová tartoznak: milyen zenét hallgatnak, milyen sportot űznek, sőt időnként azt is, milyen politikai nézeteket vallanak.

Deszkás

Mióta a gördeszkázás divatba jött, rengetegen elkezdték művelni. Általában általános iskola vége felé kezdik el a gyerekek, majd sokan abbahagyják. Aki ezt a stílust képviseli, az legtöbbször bő, lógó, fenékig letolt farmert visel és bumszli (deszkás) cipőt. Eredetileg ez a viselet praktikus okokból alakult ki (a lejjebb tolt nadrág védi a férfiakat attól, hogy a felpattanó gördeszka esetleg szétzúzza a legnemesebb szervüket), mára viszont már divat is lett, így aztán már gyakorlatilag minden fiatal így hordja a nadrágot, és nemcsak a bő fazonokat. Többféle zenét hallgathatnak: jellemzően rappet, esetleg metált. A stílus képviselőit a gördeszkázás szeretete tartja össze.

Rocker

Ez a stílus vagy szubkultúra először a ’60-as években, Nagy-Britanniában tűnt fel a motorosok körében. Így akkoriban az alapvető elemeket a bőrruhák, országúti kocsmák és a nagy motorok jelentették. A rocker életérzés középpontja a zene. A legnagyobb hatású zenészek, zenekarok felsorolásánál egészen a szülők generációjáig érdemes visszanyúlni, hiszen sokak szerint az egész stílus megalapozója, és máig a rock n’ roll királya Elvis Presley, illetve szintén a ’60-as, ’70-es éveket idézi a The Rolling Stones.

Természetesen mára már a rocker nem ugyanazt jelenti, mint amit régen jelentett. Kicsit más a zene, kicsit más az öltözködés, de ennek is változnia kell, mint minden más stílusnak. Valószínűleg most már hülyének néznénk egy olyan embert, aki Elvis séróval sétálgatna az utcán.

Punk

A rendszerellenes zenei mozgalom a ’70-es évek közepe táján jelent meg, de már előtte is voltak hasonló bandák (például a Sex Pistols). A megalakulás helye Amerikára, azon belül is New Yorkra tehető. Akkoriban a stílus központja egy CGBG nevű klub volt, ahol többek között a The Ramones is gyakran fellépett. A punk szó egyébként kezdőt is jelent, ezzel utalnak arra, hogy a punk zene nem a legigényesebb módon megkomponált és előadott műfaj. A stílust gyakran jellemzik az anarchizmussal, de valójában inkább a nihilizmus és a felnőtt társadalom heves elutasítása volt a hajtóereje. A punk népszerűségének csúcsát ’77-ben érte el, aztán szépen lassan háttérbe szorult, de még most is sok képviselője van.

Hungarista

A hungarista fiatalok gyakran fekete nadrágban, pólóban járnak, mint a rockerek, de valahová, vagy a ruhájukra, vagy a táskájukra rá van varrva egy Nagy-Magyarország térkép. A hungarista fiatalok is rock-alapú zenéket hallgatnak, de fel kell figyelni arra, hogy ennek a zenének a tematikája erősen kötődik a hungarista ideológiához, melyet az egykori nyilasvezér Szálasi Ferenc gondolatai határoznak meg.

Skinhead

A skinhead stílus a ’60-as évek végére alakult ki, összetartó ereje a munkásosztálybeli fiatalokra jellemző büszkeség volt. Eredetileg bakancsot, farmert, nadrágtartót és általában rövid hajat viseltek (ez egyébként anno azért alakult ki, mert az utcai harcokban a hosszabb haj hátrányt jelentett). Stílusuk fejlődésére hatalmas befolyással volt a jamaicai bevándorlók kultúrája is. Zenéjük egyértelműen innen ered, ezért hasonlít a skinhead zene a ska-hoz. A ’80-as évektől a stílust mind inkább magukévá tették kirekesztő, rasszista csoportok. Acélbetétes cipőben járnak, amelyben olykor fehér fűző van (ezzel azt akarják jelezni, hogy nácinak tartják magukat). Ma általában teljesen kopaszok, innen is ered a nevük: magyarul bőrfejűek. Nagyon szélsőséges politikai nézeteket vallanak Rendkívül agresszív csoport, jellemző rájuk az idegengyűlölet.

Raszta

A raszta egy vallási mozgalomból ered, amely a ’30-as években jelent meg a munkásosztálybeli és parasztsorban élő feketék körében. A jellegzetes raszta frizura a hajvágás vallási tilalma miatt alakult ki. A hetvenes évektől kezdődően a reggea (Bob Marley-t nyilván mindenki ismeri), vagyis a raszták zenéjének betörése a világpiacra meglehetősen népszerűvé tette ezt a stílust. Raszta hajat most már a világ minden pontján láthatunk, általában valamilyen lázadást jelképez a rendszer ellen. Emellett a mozgalom képviselői által szent növényként tisztelt marihuána fogyasztása is gyakran jellemző a raszta hajat viselőkre. Egyébként a jamaicaiak 5%-a tartja magát raszta vallásúnak.

Rapper

A rapper stílus az amerikai néger gettókból származik. A rap, hasonlóan a jazzhez és a blueshoz, a faji elnyomás miatt alakult ki a ’70-es években. Talán 1983 a rap történelmének legfontosabb évszáma, ugyanis ekkor adta ki a Run D.M.C. az „It’s like that” című albumot, ami jószerivel forradalmat indított el. Az album nemcsak az együttesnek, de az egész hiphopnak elhozta a világsikert. A sikerhez nagyban hozzájárult az MTV zenecsatorna, amely előszeretettel sugározta az együttes számait. Sokan a ’90-es éveket tartják a rap fénykorának. Ekkor olyan előadók kerültek ki a gettókból, mint például Snoop Dogg, Ice Cube, NAS vagy 2Pac. Aki valamennyire jártas ebben a zenei műfajban, az biztos, hogy ismeri ezeket az előadókat. Öltözködési jellegzetességek: bumszli cipő, lógó, letolt nadrág, kicsit a megfelelő méretnél nagyobb póló, rövid haj. Sokszor hordanak féloldalasan a fejre helyezett baseball sapkát.

Alternatív

Eljutottam a legnehezebben leírható stílushoz. Kívülről sokszor nagyon nehéz rájönni, hogy ki tartozhat ide. Öltözködésükben talán egy kicsit a hippikhez hasonlítanak. Általában mindenféle színes ruhákat hordanak, kockás zoknit, vászonnadrágot, kötött cuccokat, tornacipőt, ilyesmiket. Az alternatív együttesek közé olyanok tartoznak, mint a Kispál és a Borz, Quimby vagy Hiperkarma, de a zenei stílus is nehezen behatárolható. Az alternatívok talán abban hasonlítanak a legjobban egymásra, hogy mindannyian szeretnének egyéniségnek látszani.

Emo

Az emo a punkból alakult ki.. Az elnevezés az angol emotional, azaz érzelgős szóból ered. A stílusnak több hulláma volt. Az első hullámot a ’80-as években egyre keményebb zenét játszó punk bandák miatt kialakuló, kicsit érzelmesebb dallamokat előadó együttesek jelentették. Ez a hullám ’90-re körülbelül véget is ért a stílust képviselő főbb bandák feloszlásával. A második hullámban, amely 1994-2000-ig tartott, kicsit megváltozott az emo zene hangzása. Egyre több indie elemet vett fel a stílus, és egyre populárisabb dallamokat kezdtek komponálni. Az évtized végére az emo az egyik legnépszerűbb stílussá vált. Mára mindenhol láthatunk félrenyalt, szemükbe lógó hajú fiatalokat az utcán, akik tapadós nadrágot, sokszor fekete, kockás cuccokat hordanak. Drasztikus esetben feketére vannak sminkelve. Nagy problémát jelent a stílus követői között szinte divattá vált depresszió és az öngyilkossági kísérletek.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás