Életmód

A fiúk tényleg összetörhetik édesanyjuk szívét?

Nem, nem arról a rettenetes férfidezodor-reklámról van szó, amikor az anya ott fetreng a bowling pályán.... Egy friss kutatás szerint a dolgozó édesanyák a szívbetegség és a végzetes szívroham nagyobb kockázatának vannak kitéve, ha van fiúgyermekük.

Bár ennek oka egyelőre nem tisztázott, a kutatók úgy vélik, a fiúk valószínűleg kevésbé veszik ki a részüket a házimunkából, és általában több gond van velük, ami plusz terhet ró az édesanyák szívére.

Az elmélet olasz kutatóktól származik, akik több mint 100 ezer nő egészségi állapotát követték nyomon nyolc éven keresztül. A nők többsége dolgozott, 60 százalékuknak pedig legalább egy gyermeke volt. A szakértők kimutatták, hogy a munkavállalás önmagában nem hozható összefüggésbe a szívpanaszokkal, csak akkor, ha egy nőnek fia van.

Ellenvélemény: Amit a fiam tanított nekem

A gyerekeinkkel, onnantól kezdve, hogy megfogannak, olyan kapcsolatunk alakul ki, amelyhez nem mindig szükségesek a szavak, persze a szavak fontosak. Többek között és leginkább azt köszönhetem a fiamnak, hogy egésznek érzem magam. Az, hogy ő van az életemben, erőt adott nekem életem legnehezebb pillanataiban is. Ezt semmiképp sem teherként teszem a vállára, hogy bármelyikünk is függőségi viszonyban érezze magát a másikkal szemben – megtanultam olyan kapcsolatot létrehozni a gyerekemmel, hogy azt érezzük, nem tartozunk egymásnak.
A cikk folytatása itt olvasható

A kettő vagy több fiút szült nők esetében több mint kétszer magasabb a szívbetegség kockázata, mint a gyermektelen nők esetében. A Social Science & Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a lányok alig, vagy semmilyen hatást nem gyakorolnak az anyák szívének egészségére.

A Torinói Egyetem kutatói szerint fiúk nevelése és a munkavállalás kétszeres terhet ró a nők szívére. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a fiús édesanyáknak több házimunkát kell végezniük otthon. A lányok viszont egyenlőbb mértékben kiveszik a részüket a házimunkából. Az olasz adatok azt mutatják, hogy ahogyan a nők több házimunkát végeznek, mint a férfiak, a kamasz lányok is többet segítenek otthon, mint a kamasz fiúk.

A kutatók szerint elméletük ellenőrzéséhez érdemes lenne egy összehasonlító tanulmányt készíteni skandináv országokban, ahol a házimunkán igazságosabban osztoznak a nők és a férfiak. Egy ilyen vizsgálat kideríthetné, hogy a munkahellyel rendelkező skandináv fiús anyáknak egészségesebb-e a szíve, mint az olaszoké.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás