Életmód

Aktívabb idén az influenza: ne menjünk közösségbe!

Az idei influenzaszezon a szokványosnál súlyosabbnak ígérkezik, ezért a szakértők még inkább hangsúlyozzák a gyógyszeres kezelés fontosságát. A járvány kiemelten veszélyes a kisgyermekekre és az idősebb, több társbetegséggel sújtott egyénekre.

Január elején az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) kimutatta, hogy a jelenlegi influenzás időszak már átlépte a járványos állapot határát. Jelentésében a CDC azt is elmondta, hogy az influenza magas aktivitása valószínűleg az oltóanyag alacsony hatékonyságának tudható be, mivel az idei influenzaszezon influenza elleni vakcinája mindössze 23 százalékkal csökkenti a vírus által okozott megbetegedések kockázatát.

A szakértők szerint ez főleg annak köszönhető, hogy az idei H3N2 vírusok körülbelül 70 százaléka újabb genetikai változásokkal rendelkezik, ugyanis újabb törzsek is elkezdtek terjedni, mint amit a vakcina fejlesztésének során véltek. Az leggyakoribb influenzavírusok évről évre változnak, most a H3N2 a főbűnös, azonban később olyan újabb mutációk jelentek meg, melyekkel szemben a védőoltás nem segít – a vírusok kétharmadát ez a mutáns törzs teszi ki.

Az oltás gyengébb teljesítménye miatt a CDC azt javasolja a magas kockázatú személyeknek, például a kisgyermekeknek és az időseknek, hogy próbáljanak kiegészítő prevenciós és kezelési intézkedéseket foganatosítani az influenza ellen.

Az új kutatásban a Davisi Kalifornia Egyetem kutatói Michael Springborn vezetésével elsősorban a társadalmi távolságtartás, vagyis a négy fal között maradás és a társas érintkezések kerülésének hatásait vizsgálták a fertőzések terjedésének megakadályozásában.

maradj otthon, nézzél tévét...

A kutatók az otthoni televízió nézést vizsgálták Mexikóvárosban a 2009-es sertésinfluenza járvány idején. Springborn elmondta, hogy a televíziós adatok nagymértékben tükrözik az otthon töltött időt, ezért kiváló mérője a társas érintkezésnek. Az eredmények szerint a társadalmi távolságtartást ösztönző intézkedések kulcsszerepet játszottak a sertésinfluenza első hullámának feltartóztatásában Mexikóvárosban. A kutatók úgy becsülték, hogy ha ezeket a társadalmi távolságtartást ösztönző intézkedéseket nem foganatosították volna, az influenza átvitelének aránya sokkal magasabbra szökik.

A hagyományos kínai orvoslás követői már régóta fogyasztják az édeskés illatú loncból készült teát az A influenzavírus elleni kezelésként, és a kutatóknak végre bizonyítékot is sikerült találniuk a növény orvosi előnyeire. A kutatócsoport a tanulmányban azt írja, hogy a loncból készült főzet széles spektrumú antivirális hatással rendelkezik. A szóban forgó molekula a MIR2911. A kutatók kimutatták, hogy a molekula még összezúzás és vízben forralás, vagyis főzetkészítés után is megmaradt a loncban. A kutatók úgy vélik, hogy a MIR2911 „virológiai penicillinként” használható majd a különféle vírusok kezelésében, ahogyan Fleming felfedezése annak idején a bakteriális fertőzések kezelésében alkalmazott antibiotikumok kifejlesztéséhez vezetett. Mivel azonban az eredményeket eddig csak egerekben sikerült bizonyítani, humán kísérletek elvégzésére lesz szükség ahhoz, hogy el lehessen dönteni, milyen szerepet játszhat a növény az A influenzavírusok kezelésében az emberek esetében.

Addig is:

Kézmosás, alvás, sok folyadék

Amennyiben fertőzöttek vannak a közelünkben, gyakrabban és alaposabban mossunk kezet, illetve indítványozzuk, hogy a közösségi terek legforgalmasabb tárgyait rendszeresen fertőtlenítsék az illetékesek, például az iskolákban a kilincseket.

A szakértők hozzátették, hogy az egészséges étrend, a sok folyadék és a megfelelő alvás mind segít az influenza elleni védelemben.

A szakemberek szerint érdemes óvatosan bánni a „természetes” gyógymódokkal, mert semmilyen kutatás nem bizonyítja, hogy a homeopátiás vagy gyógynövényes szerek, esetleg a C-vitamin vagy a cink védene az influenza ellen.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás